Іран позбавив акредитації кількох інспекторів МАГАТЕ

Читать на русском
Іран скасував для кількох експертів МАГАТЕ доступ до інспекції своїх ядерних об’єктів. Вони займалися перевірками в рамках Угоди про гарантії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).
Фото: novynarnia.com

Влада Ірану відкликала акредитацію у кількох інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), завданням яких були перевірки на ядерних об'єктах країни.

Про це повідомив генеральний директор установи Рафаель Гроссі.

Гроссі зазначив, що ці інспектори є одними з найбільш досвідчених експертів агентства з «унікальними знаннями в технології збагачення».

«Вони провели важливу роботу з перевірки на збагачувальних підприємствах в Ірані, які перебувають під гарантіями агентства», – додав він.

У агентстві зазначили, що Іран зробив цей крок так, що він «прямо і серйозно» вплинув на здатність МАГАТЕ ефективно проводити свої інспекції.

«Я рішуче засуджую цей непропорційний і безпрецедентний односторонній захід, який впливає на нормальне планування та проведення перевірочної діяльності агентства в Ірані та відкрито суперечить співпраці, яка має існувати між агентством та Іраном», – заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Нагадаємо, Іран порушив укладену з США та країнами Європи угоду щодо невиготовлення ядерної зброї. Договір обмежував збагачення урану на рівні 3,67%, але Іран збагачував його до 60%.

Також повідомлялося, що Іран засудив поставки Україні касетних боеприпасів від США, однак планує передати росії ракети малої та великої дальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: