За рік у Білорусі затримали понад сотню громадян, які повернулись з-за кордону

Читать на русском
Багато громадян Білорусі було затримано після їхнього повернення з-за кордону як на пунктах пропуску, так і за кілька днів.
Фото: Reuters

З початку року щонайменше 125 громадян Білорусі було затримано після повернення до країни з-за кордону. Більшість затриманих поверталися із Литви.

Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Зазначається, що абсолютну більшість було затримано після перевірки телефону співробітниками КДБ або митниці. Потім більшість з них було притягнуто до адміністративної відповідальності за «поширення екстремістських матеріалів».

«Найчастіше їх затримують після повернення з Литви, але перевірки та затримання відбуваються на всіх чинних пунктах пропуску – зокрема, часто затримуються після перевірок на кордоні з росією», – йдеться у повідомленні правозахисників.

Близько 20 осіб, затриманих у 2022-2023 роках, було засуджено у кримінальних справах, уточнили правозахисники.

Правозахисники вважають, що реальна цифра є вищою, ніж 125 осіб.

«125 – це лише відомі точні факти, насправді їх більше», – наголошують вони.

Зауважимо, посилений контроль за в'їздом до Білорусі діє вже кілька місяців. Силовики не тільки перевіряють телефони білорусів, які в'їжджають до країни, а й запитують про ставлення до війни в Україні, цікавляться участю в протестах у 2020 році.

Разом з цим з вересня 2023 року громадяни Білорусі не можуть обміняти чи продовжити свої паспорти у посольствах та консульствах за кордоном, для цього треба особисто приїхати до Білорусі. Крім того, тепер білорусам потрібно приїжджати на батьківщину і для проведення операцій із автомобілями та нерухомістю.

У лютому 2023 року влада Білорусі заявила про створення спеціальної комісії для тих, хто хоче повернутися додому з-за кордону, куди виїхала після протестів 2020 року. До складу комісії увійшли силовики, чиновники та представники державних ЗМІ. Усі вони відкрито попереджали, що після повернення людина може потрапити під кримінальне переслідування.

Зазначимо, за оцінкою білоруського правозахисного проєкту «Вясна», станом на 25 грудня в Білорусі визнані політв’язнями 1497 осіб.

Нагадаємо, білоруський диктатор Олександр Лукашенко під час візиту до росії пригрозив Україні через відмову вести переговори з путіним.

Раніше Литва закликала обмежити можливості росії та Білорусі в Інтерполі.

Нагадаємо, ЄС засудив репресії у Білорусі та закликав до негайного звільнення політв'язнів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: