У колонії в Білорусі помер політв’язень, якого засудили за карикатуру на Лукашенко

Читать на русском
У білоруській колонії помер 61-річний блогер-політв'язень з Пінська Микола Климович, якого засудили за те, що він поставив лайк під карикатурою на Олександра Лукашенка.
Микола КлимовичФото: Facebook

У білоруській колонії помер 61-річний Микола Климович, якого судили за карикатуру на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

28 лютого 2023 року суддя Пінського району та міста Пінська Андрій Бачило засудив Климовича до року колонії за статтею про образу Лукашенка (стаття 368 КК).

Як пишуть правозахисники, чоловіка судили сатиричний малюнок, який він начебто розмістив на особистій сторінці у соцмережі «Однокласники». Зазначається, що блогер поставив реакцію «смішно» – це вказує на те, що карикатуру розмістили у стрічці його сторінки.

За словами Климовича, він не мав наміру поширювати ці карикатури, а просто посміявся з них.

Суддя засудив чоловіка до року позбавлення волі, незважаючи на те, що Климович мав інвалідність ІІ групи, переніс інсульт і складну операцію на серці.

Чоловіка затримали в залі суду, оскільки до винесення вироку він був на волі. Перед вироком блогер заявив, що може померти за ґратами. Після цього у колонії Климович пробув близько двох тижнів.

Лідерка опозиції Світлана Тіхановська заявила, що ця новина «розбила їй серце».

«Якщо ми не надамо політв'язням термінову медичну допомогу, помре більше», – сказала Тіхановська.

За інформацією правозахисної групи «Вясна», у країні нараховується майже 1500 політв'язнів.

Нагадаємо, у Білорусі суд виніс вирок засновникам Telegram-каналу Nexta.

Раніше повідомлялося, що суд у Білорусі засудив Світлану Тихановську на 15 років в'язниці, а її Telegram-канал визнали екстремістським.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: