Лукашенко координував незаконне переміщення дітей з України до Білорусі – розслідування

Читать на русском
Володимир путін та Олександр Лукашенко особисто координували переміщення українських дітей від 6 до 17 років на територію Білорусі.
Фото: МЗС рф

На початку повномасштабної війни з України до Білорусі незаконно вивезли 2442 дитини. Їх доправили до різних установ, що розташовані на території країни.

Розслідування з такими висновками опублікувала Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я (Yale HRL) 16 листопада.

Депортація українських дітей: що відомо про роль БілорусіРежим білоруського диктатора Олександра Лукашенка причетний до депортації дітей із окупованих територій України. Зібрали все, що відомо.

Зазначається, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та спецслужби країни допомагали російським окупантам у незаконному переміщенні українських дітей.

HRL, посилаючись серед іншого на інформацію «Народного антикризового управління», встановила, що щонайменше 2442 українських дітей віком від 6 до 17 років, у тому числі діти з соціально незахищених груп, були переміщені з 17 міст України до щонайменше 13 закладів у Білорусі.

При цьому 2050 українських дітей потрапили до білоруського табору «Дубрава». Тільки сюди з вересня 2022 по травень 2023 року доправили понад 2 тисячі дітей.

Ці цифри, наголошується у розслідуванні, можна підтвердити «з високою точністю».

«Загальна кількість нелегально переміщених українських дітей, ймовірно, набагато більша», – зазначають дослідники.

Також експерти HRL встановили, що переміщення українських дітей безпосередньо координували Лукашенко і президент рф володимир путін, а також російські та білоруські спецслужби.

Всі діти, що були примусово доправлені у білоруські заклади, пройшли військовий вишкіл та перевиховання.

«Дітям пропагують культурні, історичні, соціальні, патріотичні ідеї, які відповідають політичним інтересам рф і Білорусі. У цьому процесі беруть участь офіційні особи, громадські організації, а також націоналістичні групи», – говориться у документі.

Нагадаємо, незаконний вивіз окупантами дітей з українських міст продовжується й нині. Окрім Білорусі їх доправляють у різні регіони росії та до тимчасово окупованого Криму.

Нещодавно Канада запропонувала створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих росією українських дітей.

Також президент України Володимир Зеленський підтвердив, що російські окупанти незаконно депортували 20 тисяч українських дітей. Однак реальна цифра набагато більша.

Крім того повідомлялося, що цього року росіяни планують відправити ще 10 тисяч дітей із тимчасово окупованих територій до росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: