ЄС засудив репресії у Білорусі та закликав до негайного звільнення політв’язнів

Читать на русском
Європейський Союз у Міжнародний день солідарності з Білоруссю 12 листопада засудив репресії режиму Олександра Лукашенка та закликав до звільнення політичних в’язнів.
aa.com.tr

Європейський Союз у Міжнародний день солідарності з Білоруссю засудив репресії режиму Олександра Лукашенка та закликав до звільнення політичних в’язнів.

Про це йдеться у заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля.

Відомо, що Міжнародний день солідарності з Білоруссю відзначається в пам'ять про 31-річного Рамана Бандаренка, який був жорстоко побитий силами безпеки режиму 12 листопада 2020 року. Його смерть так і не була розслідувана, а винні не були притягнуті до відповідальності.

В ЄС заявили, що після сфальсифікованих президентських виборів 2020 року ситуація з правами людини в Білорусі продовжує різко погіршуватися. Наразі режим Лукашенка здійснив понад 40 тисяч політично вмотивованих арештів, порушив щонайменше 12 тисяч політично вмотивованих кримінальних справ. Відтак у Білорусі утримують утримує 1 500 політичних в'язнів.

«Європейський Союз підтримує зусилля білоруського демократичного руху і високо оцінює мужність і стійкість білоруського народу, який продовжує відстоювати демократію і свої фундаментальні права і свободи, незважаючи на жорсткі утиски», – йдеться у заяві.

Боррель наголосив, що ЄС підтверджує свою вимогу щодо негайного та безумовного звільнення всіх політичних в'язнів у Білорусі.

Нагадаємо, у вересні Австралія продовжила санкції проти росії та Білорусі ще на два роки.

Також писали, що наприкінці жовтня Міністерство закордонних справ Литви вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю через погрози з боку першого заступника голови РНБО РБ «пробити коридор» до російського Калінінграду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: