ЗМІ з'ясували, хто стоїть за організацією ліквідації Євгена Пригожина

Читать на русском
Ліквідація ватажка ПВК Вагнер Пригожина готувалася два місяці. За цим стоїть соратник путіна, секретар Ради нацбезпеки рф Микола Патрушев.
РИА Новости

Вбивство ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина готувалося два місяці і було схвалено давнім союзником і довіреною особою володимира путіна, секретарем Ради нацбезпеки росії Миколою Патрушевим.

Про це повідомляє видання Wall Street Journal із посиланням на представника західної розвідки та колишнього офіцера російської розвідки.

Зайві свідки та плями на репутації: хто був ліквідований путінським режимомЗагибель Пригожина і Уткіна продовжує ланцюжок тих, від кого свого часу позбавлявся кремль з певних причин. У цьому ж списку – розстріли, ДТП та нібито отруєння. Поіменний перелік – на інфографіці.

Як з'ясували під час розслідування журналісти, Патрушев довгий час, ще з літа минулого року, попереджав путіна, що, сподіваючись на «вагнерівців» в Україні, він дає Пригожину надто великий політичний та військовий вплив, який дедалі більше загрожує Кремлю. Але попередження залишилися поза увагою, оскільки «Вагнер» досягнув прогресу на полі бою.

Ситуація змінилася, коли Пригожин у жовтні 2022-го зателефонував путіну і «грубо поскаржився на брак припасів», сказав колишній офіцер російської розвідки. Патрушев став свідком дзвінка і того, як Пригожин «лаяв президента». Чиновник скористався цим як приводом, через який путіну слід дистанціюватися: воєначальник став небезпечним, не поважаючи владу Кремля.

До грудня, пише видання, стало ясно, що Патрушев мав рацію. Незважаючи на те, що Пригожин публічно критикував армію та нестачу постачання, путін його ігнорував – дзвінки залишилися без відповіді. На початок червня Кремль фактично оголосив про плани ліквідувати «Вагнер» як бойову силу, наказавши своїм бійцям зареєструватися у Міноборони.

23 червня Пригожин вчинив заколот. За інформацією західної розвідки та колишнього офіцера російської розвідки, поки путін знаходився далеко за межами міста, Патрушев взяв на себе управління, організувавши шквал телефонних дзвінків, щоб переконати Пригожина відступити.

Патрушев попросив офіцерів, які симпатизують Пригожину, спробувати додзвонитися до нього. П'ять дзвінків Пригожину із Кремля залишилися без відповіді. Він також шукав посередників, зокрема, зателефонувавши лідерам Казахстану та Білорусі. Зрештою допомогти погодився Олександр Лукашенко.

Пригожин зупинив заколот. При цьому мало хто у Кремлі вірив, що спроба бунту зійде йому з рук.

На початку серпня, за словами співрозмовників видання, Патрушев наказав своєму помічнику приступити до розробки операції з ліквідації Пригожина. Путін, побачивши план, не заперечував.

Через кілька тижнів, після турне Африкою, Пригожин вилітав з Москви до Санкт-Петербурга. За словами представників західної розвідки, під час перевірки літака перед зльотом під його крилом було закладено невелику бомбу.

Через півгодини після зльоту літак стрімко втратив висоту і розбився неподалік села Куженкіне.

Нагадаємо, росія відмовилася проводити міжнародне розслідування аварії літака Пригожина. Путін заявив, що в тілах загиблих в аварії начебто знайшли фрагменти ручних гранат.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має інформацію про причетність путіна до загибелі засновника ПВК «Вагнер».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: