Байден затвердив санкції проти банків, які допомагають армії рф – деталі

Читать на русском
Байден підписав указ, який розширює повноваження адміністрації США щодо введення санкцій проти фінансових установ, які допомагають росії ухилятися від раніше введених обмежень.
Getty Images

Президент США Джо Байден підписав указ про економічні заходи проти іноземних фінансових установ, яких виявлять причетними до постачання в росію підсанкційних військових товарів та які допомагають рф ухилятися від раніше введених обмежень.

Про це йдеться в указі, опублікованому на сайті Білого дому.

Круте піке: як західні санкції вдарили по цивільній авіації росіїЗахідні санкції вдарили по російській цивільній авіації – зростає кількість авіапригод та поломок літаків.

Як зазначається, документ передбачає, що міністр фінансів США після консультацій із державним секретарем і, за потреби, міністром торгівлі може накладати на іноземну фінансову установу санкції, якщо вона допомогла з платежем особі, пов’язаній із технологічним чи оборонним сектором країни-агресора.

Інша підстава запровадження санкцій – надання «будь-якої послуги, пов'язаної з військово-промисловою базою росії, зокрема продаж, постачання або передання будь-якого товару або класу товарів».

Під «іноземними фінансовими установами» маються на увазі будь-які установи, що надають фінансові послуги – від банків до пенсійних фондів чи операторів платіжних систем, а також їхні дочірні компанії.

Окремо указ Байдена передбачає, що такі санкції можуть накладатись без попередження, оскільки в іншому випадку існує ризик переховування активів, що підлягають обмеженням.

Документ також передбачає запровадження обмежень на російські діаманти шляхом правки іншого указу стосовно санкцій проти росії, як це було домовлено лідерами «Групи семи» раніше цього місяця.

Очікується, що загроза нових санкцій спонукатиме американські та європейські фінансові компанії чинити тиск на банки в інших країнах, щоб ті уникали російських контрабандних схем.

Зазначається, що положення набули чинності одразу після оприлюднення указу президента США в п’ятницю.

Нагадаємо, США тиснуть на партнерів по G7, щоб розробити стратегію використання заморожених активів росії на суму понад 300 мільярдів доларів до 24 лютого 2024 року.

Раніше в ОПУ підрахували, яку суму втратить росія через запровадження Євросоюзом нових санкції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: