Євросоюз затвердив 12-й пакет санкцій проти рф – подробиці

Читать на русском
Рада ЄС затвердила 12-й пакет санкцій проти росії. Документ, серед іншого, передбачає запровадження заборони на імпорт природних і синтетичних алмазів з рф.
Фото: Bloomberg

Рада ЄС у понеділок, 18 грудня, завершила процес затвердження 12-го пакету санкцій проти росії.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті Євроради.

Круте піке: як західні санкції вдарили по цивільній авіації росіїЗахідні санкції вдарили по російській цивільній авіації – зростає кількість авіапригод та поломок літаків.

Документ, серед іншого, передбачає запровадження заборони імпорту природних і синтетичних алмазів, і навіть ювелірних виробів з діамантами, оброблених чи вироблених у росії. Заборона почне діяти з 1 січня 2024 року.

Крім того, ЄС зобов'язав європейські компанії прописувати у своїх контрактах заборону на реекспорт до росії і транзит через рф деяких технологій і товарів подвійного призначення. Положення поширюється на товари, що використовуються у російській військовій промисловості, а також на предмети, виявлені на полі бою в Україні.

Євросоюз також запровадив додаткові обмеження на імпорт з росії чавуну, мідного дроту, фольги, труб, а також заборонив імпортувати скраплений пропан.

Зазначається, що в документі також прописано механізм посилення контролю за стелею цін на нафту – у разі продажу танкерів будь-якій третій країні компанія має повідомити про це чиновникам у Брюсселі.

«Окрім економічних санкцій, Рада вирішила внести до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, сумарний обсяг усіх торгових обмежень, які мають намір запровадити, оцінюється у 5,3 млрд євро.

Раніше голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель розповів про наслідки західних санкцій для росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: