В ОП підрахували, яку суму втратить росія через запровадження Євросоюзом нових санкції

Читать на русском
Новий пакет санкцій Євросоюзу торкнеться торгових обмежень із росією на суму 2 млрд євро на рік. Такими даними поділився радник голови ОП Владислав Власюк.
Фото: minjust.gov.ua

Новий пакет санкцій Євросоюзу торкнеться торгових обмежень із Росією на суму 2 млрд євро на рік.

Такими даними поділився радник глави офісу президента Владислав Власюк, його цитує Українське радіо.

У Зеленського заявили, що вже працюють з ЄС над 13-м пакетом санкцій проти росіїУкраїна та керівництво Євросоюзу вже розпочали роботу над наступним, 13-м пакетом санкцій проти росії.

«Увесь пакет сумарно оцінюється у 2 млрд євро на рік. Із давно очікуваного – це заборона на імпорт російських алмазів непромислового призначення, в тому числі оброблених у третіх країнах. Тобто починається прикриття російської алмазної індустрії», – сказав Власюк.

За його словами, деякі обмеження набудуть чинності відразу, тоді як інші – протягом року.

«Алмази – з 1 січня, скраплений газ – поетапна заборона протягом року, торгівля – одразу. І не без ложки дьогтю, бо із забороною на імпорт у ЄС сталі та деяких металевих виробів одночасно вводяться винятки та квоти, близькі до розміру імпорту, який був, і він поступово знижуватиметься. По суті ми говоримо про великий символізм у забороні експорту російської сталі», – зазначив представник ОП.

Власюк також припустив, що наступний санкційний пакет буде ухвалено вже в лютому наступного року.

«Думаю, до кінця лютого 2024 року на нас чекають великі санкційні пакети від усіх ключових партнерів. Ідентично до того, як це було 2023 року, коли прийняли 11-й пакет. Поступово країни-партнери дійшли до феноменальної синхронності. Нині у санкційній коаліції близько 40 країн. Усі між собою спілкуються», – розповів Власюк.

Нагадаємо, що вчора Рада ЄС затвердила 12-й пакет санкцій проти рф. Документ, серед іншого, передбачає запровадження заборони імпорту природних і синтетичних алмазів з Росії.

Раніше голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель розповів про наслідки західних санкцій для рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: