Будівництво фортифікаційних споруд в Україні під час повномасштабної війни

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський на пресконференції заявив, що обласним адміністраціям та уряду потрібно стандартизувати будівництво фортифікаційних укріплень: зараз, за його словами, у різних регіонах воно знаходиться на різному рівні. Раніше президент доручив прискорити будівництво споруд на певних, особливо небезпечних, напрямках. Такі дії свідчать, що ЗСУ переходять в оборону вздовж більшої частини лінії фронту. Що відомо про будівництво фортифікацій цього року – на інфографіці «Слово і діло».

Будівництво фортифікаційних споруд в Україні під час повномасштабної війни – на інфографіці.
Будівництво фортифікаційних спорудСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вже можна констатувати, що літній контрнаступ завершився: про це свідчить і ситуація на фронті, і підсумкові заяви військового та політичного керівництва країни.

Станом на середину року загальна лінія оборони України розтягнулася на понад 3 700 кілометрів, а активна лінія оборони перевищує 1 200 кілометрів (це Донбас, Херсонська, Запорізька та Харківська області, де йдуть бойові дії).

Для порівняння, після початку війни на Донбасі лінія зіткнення становила понад 400 кілометрів. У зоні АТО майже рік будували три лінії оборони, що обійшлося у близько 850 млн гривень: 300 оборонних споруд, 600 кілометрів фортифікацій, 12 тисяч бетонних конструкцій.

У березні 2023-го Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою доручив Міноборони профінансувати будівництво військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд адміністраціями областей. На бюджетну програму було виділено мільярд гривень.

У постанові йдеться, що обласні військові адміністрації є державними замовниками у сфері оборони з будівництва військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд та розпорядниками бюджетних коштів за цією програмою. Тому ОВА доручено забезпечувати будівництво з урахуванням вимог уряду.

Завдання Міноборони – прийняти та вести облік збудованих фортифікаційних споруд.

Протягом року уряд виділяв регіонам кошти на будівництво. Наприклад, у листопаді Дніпропетровській області виділили 12,5 млн гривень, а Сумській – понад 100 млн. У грудні Запорізькій області виділили 31,7 млн на будівництво. А влітку Харківська та Чернігівська область отримали на будівництво фортифікацій 1,2 млрд гривень.

Наприкінці листопада при Міноборони було створено спеціальну робочу групу, щоб вивчити проблеми будівництва військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд. У планах реалізувати реформу, щоб розділити зони відповідальності при будівництві фортифікацій, щоб: на першій лінії оборони цим займалися військові, на другій та третій – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури з приватними підрядниками.

За тиждень після створення групи Володимир Зеленський закликав посилити та прискорити будівництво фортифікаційних споруд на кількох напрямках: Авдіївському, Мар'їнському та інших напрямках у Донецькій області, а також у Харківській (зокрема, на лінії Куп'янськ – Лиман), Херсонській, Сумській, Чернігівській, Київській, Рівненській, Волинській областях.

Учора на пресконференції президент наголосив, що будівництво потрібно стандартизувати, і окремо похвалив за фортифікації Харківщину.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про досягнення українського ОПК під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: