Реформа вищої освіти: як зміниться система держзамовлення та хто зможе отримати грант на навчання

Читать на русском

В Україні у новому навчальному році можуть почати видавати гранти на здобуття вищої освіти – відповідний законопроєкт у березні було ухвалено у першому читанні. Державне замовлення при цьому збережеться, але буде переорієнтоване на певні професії. Нова система, як вважають в уряді, який ініціював зміни, сприятиме більш цільовому та справедливому розподілу бюджетних коштів. Що зміниться – на інфографіці «Слово і діло».

Зміни передбачені в урядовому законопроєкті №10399 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», який 20 березня було прийнято Верховною радою у першому читанні. Як сподіваються у Міністерстві освіти та науки, нова система почне працювати вже з вересня 2024-го.

Законопроєкт передбачає зміну вже застарілого механізму формування державного замовлення. Так, держава оплачуватиме 100% витрат на підготовку фахівців, у яких є суспільна потреба – безпека та оборона, державний сектор, медицина, педагогіка тощо.

Тим, хто навчатиметься на «бюджеті», забезпечуватимуть перше робоче місце – контракт з працевлаштування підписуватиметься після 50% терміну навчання (якщо студенту не сподобається місце роботи, він може продовжити навчання на контрактній основі). Після підписання контракту студенту буде підвищено стипендію – до розміру мінімальної зарплати.

Обсяг держзамовлення щорічно визначатиметься Міністерством економіки, відповідно до потреб держави. Від потреб у різних спеціальностях і залежатиме кількість бюджетних місць.

Крім цього, законопроєкт передбачає запровадження системи освітніх грантів для навчання у ВНЗ – студенти матимуть змогу отримати від держави гроші та направити їх до бажаного університету. Таким чином, навчальні заклади конкуруватимуть за абітурієнтів.

Сума гранту залежатиме від результатів ЗНО або мультипредметного тесту (мінімум 150 балів із двох предметів) з коригуванням на коефіцієнт спеціальності. За підрахунками МОН, розмір гранту може становити від 15 до 50 тисяч гривень (сума індексуватиметься залежно від інфляції).

Найбільш здібні абітурієнти отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, для інших діятиме механізм співфінансування – частину навчання доведеться сплатити самому, але в такому разі студенти зможуть скористатися пільговими кредитами у державних банках.

Гранти надаватимуться студентам, які навчаються на денній формі навчання, на чотири роки. Якщо студента відрахують, він втратить грант, але повертати використані кошти не потрібно.

Нагадаємо, в Україні поступово зменшуватимуть кількість вишів. Як це відбуватиметься, розповідав міністр освіти Оксен Лісовий.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінювалися витрати на освіту в Україні за десять років війни.

Також ми писали, скільки заробляють ректори топ-вузів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: