Ідея про «переслідування» угорської нацменшини в Україні є великим фейком – Кулеба

Читать на русском
Інформація про те, що угорська громада на Закарпатті нібито зазнає переслідувань, не відповідає дійсності. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
Фото: AP

Інформація про те, що угорська громада на Закарпатті нібито зазнає переслідувань, не відповідає дійсності.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спілкування з журналістами 11 грудня, його цитує Укрінформ.

В Угорщині прокоментували зміни до закону України про нацменшиниЗгідно зі словами посадовця, в Україні угорську громаду почали безперервно позбавляти прав вісім років тому.

За його словами, заяви угорської сторони не відповідають реальній ситуації в регіоні, а нещодавно ухвалений закон про нацменшини є прямою і чіткою відповіддю на занепокоєння Будапешта.

«По-перше, ми не робимо нічого страшного з меншинами, тому що вони наші громадяни. Усі вони для нас рівні незалежно від раси чи етнічної приналежності. По-друге, сьогодні ми організували поїздку на Закарпаття для європейських послів, акредитованих у Києві, щоб вони могли побачити все на власні очі. Ми запрошуємо всіх відвідати Закарпаття. Ідея про переслідування меншин є великим фейком», – заявив глава МЗС.

Він додав, що румунська сторона вже ознайомилася з новим законом про нацменшини та підтвердила, що вважає документ прийнятним.

«Роками аргумент Угорщини був таким, що всі питання стосуються національних меншин. Зараз, коли ми зробили те, що маємо зробити в цій справі, з'ясувалося, що проблема ширша. Для нас це було вражаючим», – сказав Кулеба.

Міністр також повідомив, що планує зустрітися зі своїм угорським колегою Петером Сійярто, щоб обговорити питання нацменшин.

Нагадаємо, у листопаді Угорщина передала Україні новий «сет побажань» щодо питань, пов'язаних із нацменшинами.

А кілька днів тому Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт 10288-1, який передбачає зміни до деяких законів про права нацменшин з урахуванням експертної оцінки Ради Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: