Президент Чехії визнав, що західної допомоги недостатньо для проведення Україною інтенсивних операцій на фронті

Читать на русском
Президент Чехії заявив, що поставок західної військової техніки недостатньо, щоб дозволити Україні продовжити операцію високої інтенсивності. Він наголосив, що деякі обіцянки Захід не виконав.
Reuters

Президент Чехії Петр Павел заявив, що поставок західної техніки та озброєння недостатньо, щоб дозволити Україні продовжити операцію високої інтенсивності.

Він сказав про це в інтерв'ю Corriere della Sera.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

«На жаль, наших поставок військової техніки недостатньо, щоб дозволити Україні продовжити операцію високої інтенсивності. Ми не виконали своїх обіцянок щодо поставок українцям артилерійських боєприпасів, підготовка до F 16 йде не так швидко, як хотілося б. Після поставок Storm Shadows із Великої Британії та аналогічних ракет із Франції Україна розраховувала отримати німецькі Taurus. Але Берлін ще не вирішив, чи постачати ці ракети. Це створює дисбаланс у поставках, а невизначеність не є хорошою основою для військового планування», – сказав чеський лідер.

Павел зазначив, що ця зима буде надзвичайно важкою для України, зокрема через зруйновану інфраструктуру та коливання деяких країн з приводу підтримки. За його словами, зима дасть росії, яка вже змогла перевести свою промисловість у військовий режим, час на відновлення.

«Вони виробляють набагато більше великокаліберних боєприпасів, більше танків, набирають більше солдатів. Вони ведуть переговори з кількома країнами про поставки: Північна Корея має потенціал 1 мільйон артилерійських снарядів. Якщо ми пропустимо можливість зберегти підтримку України, наступний рік може виявитися ще сприятливішим для Москви. Цей рік має вирішальне значення для закладання основи успіху, наступний рік буде складнішим», – вважає він.

Але, наголосив Павел, Захід не має іншого вибору, окрім як дати Україні все, що потрібне для відновлення своєї територіальної цілісності. «Перемога росії обернеться для нас неприємними наслідками в майбутньому», – сказав він.

Раніше президент Чехії спрогнозував, скільки років знадобиться росії для відновлення боєздатності.

Нагадаємо, Євросоюз зобов'язався поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, але план не буде виконано через стан оборонного виробництва та бюрократичні перепони.

При цьому, за словами глави Міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса, ця ціль «завжди була надто амбітною».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: