Новий рік-2024: у яких обласних центрах вирішили встановлювати ялинку

Читать на русском

Через перехід на новий календар в Україні зсунулися дати новорічно-різдвяних свят. Різдво тепер відзначатиметься 25 грудня, а День Святого Миколая – 6 грудня. Традиційно до цього свята в українських містах відкривають новорічні ялинки, і на відміну від минулого року святкову локацію, нехай і скромну через війну (і не за бюджетні кошти), встановлять у більшості обласних центрів. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Минулого року новорічну ялинку вирішила встановлювати влада менше половини обласних центрів. Цього року головної ялинки не буде лише у Вінниці, Житомирі, Запоріжжі, Херсоні та Чернігові.

Влада Житомира на свята вирішила обмежитися відкриттям резиденції Святого Миколая, влада Чернігова – ілюмінацією на вулицях міста.

У Запоріжжі замість головної ялинки буде ялинка у «Незламному хабі», там же організовують інтерактиви для дітей. У Херсоні від ялинки відмовилися через ситуацію із безпекою.

У Вінниці буде лише тюбінг-гірка у парку. До речі, на міському сайті було зареєстровано петицію з проханням встановити новорічну ялинку, але вона не набрала потрібної кількості підписів. Місцева влада, як і минулого року, заявила, що «святкуватимемо після перемоги».

У Києві ялинка, як завжди, буде на Софійській площі – її вже встановили, 6 грудня буде урочисте відкриття (приберуть 10 січня). Висота дерева, як і минулого року, становить 12 метрів. З прикрас обіцяли, зокрема, серця блакитного та жовтого кольорів.

«Головну ялинку прикрасимо великими іграшками – це одинакові жовто-блакитні сердечка розміром від 20 до 30 сантиметрів. Іграшки виготовлені зі спеціального матеріалу – не поб’ються. Всього на ялинці розмістимо до однієї тисячі таких прикрас. Також ялинку буде прикрашати гірлянда довжиною кілометр, вона працюватиме від генератора. Її вогники світитимуться білим кольором з холодним мерехтінням. Прикрашатиме ялинку на верхівці тризуб»,розповів голова Folk Ukraine Ігор Добруцький.

Також на Софійській площі буде фотозона у вигляді серця, за нею – невеликі ялинки з іграшками, які кожен охочий зможе взяти за донат.

У Львові встановлюють ялинку перед оперним театром. Висота дерева – 14 метрів, його подарувала місту подружня пара, у дворі якої воно зростало 20 років. Ялинку прикрасять світловою ілюмінацією, на верхівці встановлять протитанковий їжак.

У Дніпрі минулого року відмовилися від ялинки за результатами опитування городян. Цього року мер Борис Філатов без подробиць повідомив, що ялинку встановлюватимуть.

В Івано-Франківську встановлюють «Ялинку перемоги»: дизайн дерева вигадали учні міських шкіл, вони ж виготовили іграшки.

У Кропивницькому знову встановлять не одну велику ялинку, а 12 дерев на честь міст-героїв, які постраждали від російської агресії. Поруч буде фотозона та новорічне містечко.

У Миколаєві ялинку встановлять у дитячому містечку «Казка», а не на Соборній площі. У Рівному буде альтернатива загальноміській ялинці – ялинка біля торгового центру.

У Сумах до свят нарядять три ялинки, які ростуть біля фонтану Садко, а у Луцьку – три ялинки на Театральній площі.

Штучну ялинку встановлюють на вулиці Дерибасівській в Одесі. У Тернополі встановлюють ялинку, яку місто купило ще 11 років тому. Новорічне дерево буде також у Хмельницькому, Черкасах, Ужгороді.

У Харкові головну міську ялинку знову встановлено на станції метро «Університет» – з міркувань безпеки.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що буде з комендантською годиною на свята у Києві.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: