Туреччина збільшила експорт товарів військового призначення до росії – FТ

Читать на русском
Туреччина збільшила експорт до росії товарів, які можуть використовуватися у військових цілях. За дев’ять місяців 2023 року країна експортувала товари на загальну суму $158 млн.
Shutterstock

Туреччина за 2023 рік стрімко наростила експорт товарів, які можуть використовуватися у військових цілях. Зокрема, країна збільшила відповідний експорт до росії.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Група країн ЄС проти посилення боротьби з обходом санкцій проти рф – BloombergГрупа європейських країн виступила проти посилення боротьби з обходом санкцій проти російської федерації.

Як зазначається, йдеться про 45 видів обладнання, серед якого мікрочіпи, комунікаційне обладнання та окремі деталі, такі як оптичні приціли для стрілецької зброї. Усе це обладнання підпадає під експортний контроль США, ЄС, Японії та Великої Британії, спрямований на запобігання їх потраплянню в росію.

Згідно з даними ЗМІ, за перші дев’ять місяців 2023 року Туреччина експортувала такий товар на загальну суму $158 млн. Це втричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року, коли почаллся повномасштабне вторгнення в Україну.

При цьому, у зв'язку із ситуацією, що склалася, заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон цього тижня відвідає Стамбул і Анкару. Зазначається, що він збирається обговорити зусилля щодо запобігання, припинення та розслідування торговельної та фінансової діяльності, яка приносить користь зусиллям Росії у її війні проти України.

«З деякими країнами, такими як Туреччина, ми справді маємо слабшу позицію щодо забезпечення дотримання правил, ніж хотілося б. Ми повинні домогтися, щоб ці країни вжили примусових заходів у своїй юрисдикції, щоб дістатися до конкретних організацій», – заявляє колишня заступниця помічника торгового представника США Емілі Кілкріз.

Водночас повідомляється, що США і союзники вживатимуть примусових заходів, якщо Туреччина нічого не змінить.

Нагадаємо, що понад 100 британських фірм продовжували співпрацювати з росією після запровадження Лондоном санкцій проти Кремля.

Також Канада розслідує інцидент з продажем росії радару дронів місцевого виробництва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: