Ізраїль та ХАМАС можуть продовжити перемир'я задля звільнення заручників

Читать на русском
Ізраїль та ХАМАС можуть продовжити перемир'я, термін дії якого спливає сьогодні, для звільнення більшої кількості заручників та ув'язнених.
Фото: AP

Ізраїль та угруповання ХАМАС можуть продовжити тимчасове припинення вогню в Газі, щоб звільнити більше заручників та палестинських ув'язнених.

Про це повідомляють ЗМІ, серед яких Bloomberg та Wall Street Journal.

ЗМІ назвали варіанти майбутнього Сектору Газа, які обговорюють Ізраїль та СШАСША та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектору Газа після завершення наземної операції. Розглядається тимчасовий спільний контроль за територією, введення миротворчих сил чи управління під егідою ООН.

Чотириденна пауза, розпочата в п'ятницю за посередництвом Катару, передбачає, що ХАМАС звільнить 50 заручників в обмін на 150 ув'язнених, які утримуються в Ізраїлі. Угода також може бути продовжена: Ізраїль готовий стримувати вогонь щодня, коли бойовики звільнятимуть ще 10 полонених.

З наближенням закінчення дії початкової угоди увага переключається на перспективи продовження режиму припинення вогню. Це в неділю обговорював військовий кабінет Ізраїлю.

Президент США Джо Байден заявив у неділю, що хотів би продовжити режим припинення вогню. Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в телефонній розмові повідомив, що готовий піти на це в обмін на щоденне звільнення 10 заручників.

ЗМІ наголошують, що американські чиновники, зважаючи на все, розробляють стратегію, щоб продовжити припинення вогню для досягнення двох найважливіших цілей: вивести з Гази більше заручників, у тому числі американських громадян, і спонукати Ізраїль утриматися від наступу на півдні доти, доки не буде розроблено план для мінімізації цивільних жертв.

Катар та Єгипет ведуть переговори між ХАМАС та Ізраїлем, спрямовані на продовження початкової угоди після понеділка, можливо, терміном до чотирьох днів. Учасники переговорів обговорюють потенційне звільнення ще як мінімум 20 жінок та дітей-заручників в обмін на звільнення більшої кількості палестинських ув'язнених та доставку гуманітарної допомоги до Гази.

Нагадаємо, напередодні в Армії оборони Ізраїлю заявили про звільнення третьої групи заручників із Гази.

Раніше ЗМІ повідомляли, що бойовики затягують визволення людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: