Байден пояснив, що могло спонукати ХАМАС напасти на Ізраїль

Читать на русском
Президент США Джо Байден вважає, що можлива причина нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня – це тісний зв'язок США та Саудівської Аравії.
Фото: Reuters

Президент США Джо Байден вважає, що зусилля Вашингтона щодо зміцнення стабільності на Близькому Сході, а також поглиблення взаємодії між США й Саудівською Аравією та іншими країнами могло спонукати напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Про це він заявив під час пресконференції в п’ятницю, повідомляє Білий дім.

«Вважаю, що одна з причин, через яку ХАМАС завдав удару, полягала в тому, що вони знали, що я тісно співпрацюю із саудитами та іншими країнами регіону, щоб принести мир у регіон шляхом визнання Ізраїлю та права Ізраїлю на існування», – зауважив президент.

Байден зазначив, що він не може підтвердити свої слова доказами, оскільки «це його особиста думка».

У цьому контексті американський лідер нагадав про обговорення на саміті G20 масштабного залізничного проєкту, який з’єднав би Індію з Європою через Близький Схід.

«Там пройшла заява, в якій говорилося, що ми збираємося побудувати залізницю з Ер-Ріяда через весь Близький Схід до Саудівської Аравії, Ізраїлю і так далі, і таке інше шлях до Європи. Ні... не залізниця, але це був би підземний трубопровід, а потім залізниця», – сказав Байден.

Він також заявив, що арабські країни зацікавлені у спільній роботі для зміни ситуації у своєму регіоні та досягнення довгострокового світу.

«Я маю намір продовжувати працювати в цьому напрямку», - сказав Байден.

Нагадаємо, чотириденне перемир’я у війні Ізраїлю й екстремістського угруповання ХАМАС (визнане терористичним в ЄС і США) почало діяти вранці 24 листопада.

Нагадаємо, у Білому домі звинуватили бойовиків ХАМАС у геноциді проти Ізраїлю.

У той же час Ізраїль і ХАМАС домовилися про перемир'я за посередництвом Катару.

Також у Пентагоні запевнили, що США можуть одночасно підтримувати Україну з Ізраїлем.

Крім того, Байден заявив, що США не відступлять перед путіним та ХАМАСом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: