Росія та Китай обговорювали будівництво підводного тунелю, що з'єднає рф з Кримом – WP

Читать на русском
Російські та китайські бізнесмени обговорювали плани будівництва підводного тунелю, щоб з'єднати рф з окупованим Кримом.
Reuters

Російські та китайські бізнесмени, тісно пов'язані з урядом, наприкінці жовтня провели секретне обговорення планів будівництва підводного тунелю, що може з’єднати рф з окупованим Кримом. Росіяни хочуть створити транспортний маршрут, захищений від українських атак.

Про це пише The Washington Post із посиланням на повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки.

Вибухи на Кримському мосту: що відомо про дві атаки на «сакральний» міст путінаКримський міст пережив під час повномасштабної війни дві атаки. Що відомо про вибухи 8 жовтня та 17 липня.

Переговори, як пише видання, були спровоковані зростаючим занепокоєнням росії щодо безпеки Кримського мосту, який є ключовим логістичним маршрутом для російських військових, але при цьому вже двічі був атакований.

Переговори також підкреслюють рішучість рф зберегти контроль над Кримом.

За словами американських чиновників та інженерів-експертів, будівництво тунелю поруч із існуючим мостом зіткнеться з величезними перешкодами.

Зокрема, проєкт створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який ніколи офіційно не визнавав анексію Криму, і проти чиїх компаній можуть запровадити економічні санкції США та Євросоюз.

Проте перехоплені електронні листи показують, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю висловила готовність брати участь у проєкті. Це повідомлення виданню надали українські чиновники.

В електронних листах згадуються зустрічі з китайськими делегатами у Криму. У повідомленні від 4 жовтня йдеться, що Китайська залізнично-будівельна корпорація CRCC «готова забезпечити будівництво залізниць та автомобільних доріг будь-якої складності у кримському регіоні».

Експерти з великих міжнародних транспортних проєктів заявили, що будівництво тунелю під Керченською протокою технічно здійсненне і що Китай має необхідний досвід і обладнання. Але це буде величезний за масштабами проєкт, який можна порівняти з будівництвом тунелю між Данією та Німеччиною, яке триває вже вісім років, його вартість, за прогнозами, перевищить 8,7 мільярда доларів.

Нагадаємо, у ВМС України заявили, що незаконно збудований через Керченську протоку міст у будь-якому випадку буде зруйновано.

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що представники Служби безпеки України брали участь в обох операціях щодо підриву мосту.

Днями ГУР показало інтригуюче відео із Кримським мостом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: