Офіс генпрокурора скерував до суду найбільшу справу Майдану

Читать на русском
За розстріл Небесної сотні до суду направлено обвинувальні акти щодо колишнього президента Віктора Януковича та дев'яти ексчиновників.
фото ЕРА

Слідчі ДБР скерували до суду обвинувальний акт у справі про розстріл мітингувальників на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 року. Перед судом постане колишній президент Віктор Янукович та весь тодішній силовий блок за розстріл «Небесної сотні».

Про це повідомляє пресслужба ДБР та Офіс генпрокурора.

Справи Майдану: суд виніс вирок ексберкутівцю Ареф'євуСуд визнав винним колишнього беркутівця Бориса Ареф'єва у справі щодо засідки та нападу Беркута на мітингувальників Майдану.

До суду направлено обвинувальні акти щодо колишнього президента Віктора Януковича та 9 ексчиновників.

Зокрема, у скоєнні злочинів звинувачуються особи, які на той час обіймали такі посади:

  • президент України;
  • міністр внутрішніх справ України;
  • заступник міністра внутрішніх справ України;
  • голова СБУ;
  • перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;
  • міністр оборони України;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніми військами МВС;
  • в.о. начальника ГУМВС України у Києві;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
  • командир ДМОЗ «Беркут» при ГУМВС України у Києві.

«Вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту», – сказано в повідомленні.

Також чиновники організували штурм Майдану під виглядом антитерористичної операції, а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників.

Як зазначили у ДБР, це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без будь-яких законних підстав.

«Дії обвинувачених призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту. В тому числі смерті 67 цивільних. Всього постраждали 887 цивільних та 132 правоохоронця. Завдано майнові збитків на суму понад 16 млн грн», – додали в Офісі генпрокурора.

Янукович та колишні чиновники звинувачуються в організації з 18 по 20 лютого 2014 року незаконного перешкоджання проведенню мітингів та демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та скоєних замахів, а також організації терористичного акту.

Нагадаємо, 2021 року було завершено досудове розслідування щодо «банди Януковича». У 2022 році суд дозволив заочне розслідування щодо начальника охорони Януковича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: