Скандал з Фаріон: у мережі обговорюють затримання проукраїнського студента у Криму

Читать на русском

У мережі обговорюють скандал із Іриною Фаріон, яка оприлюднила дані проукраїнського студента з окупованого Криму. Його затримали силовики.
Getty Images

Колишня народна депутатка Ірина Фаріон потрапила у скандал через те, що оприлюднила у своєму Telegram-каналі лист зі словами підтримки від проукраїнського студента з окупованого Криму. Наразі його затримали російські правоохоронці.

Днями Фаріон в одному з інтерв'ю заявила, що не може вважати українцями російськомовних бійців «Азова» та Третьої штурмової бригади, якщо вони не можуть вивчити українську. У соцмережах Фаріон жорстко розкритикували.

Пізніше вона опублікувала листа від студента Максима Глєбова з Криму, в якому він підтримав її і написав, що чекає на прихід ЗСУ. При цьому особисті дані не були приховані – Фаріон відмовилася це робити.

Сьогодні з'явилося відео із затриманим Глєбовим, якого російські силовики змусили вибачитися на камеру. Омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до СБУ через дії Фаріон, яка розкрила особисті дані людини в окупації.

Реакція соцмереж на скандал – у добірці «Слово і діло».

«Менше за все в цьому житті мені хотілося писати про Ірину Фаріон та її шкідливі заяви та витівки. Але здача проукраінського студента в Криму – це злочин. Через Фаріон він ризикує отримати конкретний тюремний термін та знущання. Я дуже сподіваюся, що ця провокаторка нарешті понесе відповідальність. Бажано кримінальну», – написала Севгіль Мусаєва.

«Сподіваюся, Фаріон сяде. І що Україні вдасться витягти хлопця з тимчасово окупованого Криму, поки його не покалічили чи гірше. І що включатимуться нарешті мізки у кожного перед тим, як хоч щось говорити про проукраїнських громадян на тимчасово окупованих територіях», – написала Ірина Андрійців.

«Якщо це правда, що Фаріон виставила публічно емейл хлопця з Криму, не сховавши його імені, і підставила таким чином його та його родину (хоча ні, «підставила» – це недоречне слово. Можливо, зламала їм життя), то ця історія мала би поставити остаточну крапку в питанні, як ставитися до цієї особи. Мені і попередніх жестів було цілком достатньо для висновків, але це щось за межею. Ну і це зайве нагадування всім нам, як важливо не вимикати мізки, коли нам дуже хочеться щось опублікувати», – вважає Ірина Цілик.

«Тому Фаріон фактично підставила людину. І здала її на підвал. Чим лише допомогла РФ зачищати будь-які паростки українства на окупованих територіях. І залякувати молодняк, який роздумує, який паспорт брати для подальшого життя», – написала Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Нагадаємо, суд в окупованому Криму призначив двом місцевим жителям штрафи за публічне прослуховування пісні «Доброго вечора, ми з України».

Весною «Київський райсуд Сімферополя» засудив до 7 років ув'язнення кримського татарина Апаза Куртамета.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: