В яких регіонах і коли через суд скасували статус російської мови

Читать на русском

Влада Харкова хоче повернути російській мові статус регіональної: в міськраді будуть оскаржувати рішення окружного адмінсуду, який такий статус скасував. Як заявив секретар міськради Ігор Терехов, влада визнає українську мову державною, але «російською розмовляє 80% харків'ян». «Слово і діло» пропонує подивитися, в яких регіонах і коли був скасований статус російської мови.

У яких областях і коли суд скасував статус російської мови як регіональної – на інфографіці.
Скасування статусу російської мовиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Закон «Про основи державної політики» (авторства Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова) парламент ухвалив у 2012 році. Він передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де число носіїв мови перевищує 10%.

У серпні-вересні 2012-го статус регіональної російська мова отримала в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Харківській, Херсонській, Одеській та Запорізькій областях. 28 лютого 2018 року КСУ визнав неконституційним «закон Ківалова-Колесніченка».

Незважаючи на рішення КСУ, статус російської мови не скасований в Луганській і Дніпропетровській областях. 20 липня Миколаївський окружний адмінсуд скасував рішення обласної ради про надання російській мові статусу регіональної. Утім, як нещодавно заявив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, в Миколаєві рішення про статус російської мови все ще діє.

23 жовтня 2018 року рішення про скасування статусу російської мови ухвалив Донецький окружний адмінсуд. 6 грудня аналогічне рішення ухвалили депутати Харківської облради. Водночас міськрада Харкова не стала робити цього – статус російської мови скасував окружний адмінсуд, і ось тепер Терехов хоче оскаржувати це рішення.

14 грудня 2018-го депутати Херсонської облради скасували дію «закону Ківалова-Колесніченка». В Одеській області російську мову позбавили статусу регіональної в грудні минулого року, в Запорізькій області – в березні 2021-го.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, які були найгучніші скандали, пов'язані з декомунізацією.

Також ми писали про те, хто і які послуги повинен надавати державною мовою і які штрафи передбачені за порушення законодавства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: