Кузін назвав ймовірну причину спалаху гепатиту А у Вінниці та області

Читать на русском
Кількість хворих на гепатит А на Вінниччині може говорити про те, що причиною спалаху стала питна вода, сказав головний санлікар.
Суспільне

Ймовірною причиною спалаху гепатиту А у Вінниці та області стала питна вода.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав заступник голови МОЗ – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

МОЗ відреагувало на вкид про запровадження карантину через спалах гепатиту АУ Міністерстві охорони здоров'я спростували інформацію про запровадження в Україні карантину через спалах гепатиту А. Зазначається, що чутки, які розповсюджують в інтернеті, – це фейк та частина ворожої ІПСО.

«Зазвичай така кількість (хворих, - ред.) говорить про те, що, цілком ймовірно, причиною могла стати питна вода. Другою причиною епідеміологи можуть назвати харчові продукти. Бо більшість людей, які захворіли, говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти. Ми маємо декілька випадків захворювання саме на виробництві, мова йде про кондитерські фабрики і молокозавод. Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людей», – повідомив він.

Чому осередком захворювання стала саме Вінницька область, за словами Кузіна, сказати важко. Випадки захворювання на гепатит А були також у Харківській, Закарпатській, Івано-Франківській областях. Але про епідемію не йдеться.

Він також нагадав, що вакцинація проти вірусного гепатиту А не входить до календаря профілактичних щеплень, але формує довічний імунітет. «Таким чином, в нас більша частина українців, яка не хворіла на хворобу Боткіна або на вірусний гепатит А, не має імунітету. Тому саме цей вірус доволі часто викликає такі масові та швидкі спалахи. Спалах у Вінниці – один із них», – зазначив санлікар.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке передається контактно-побутовим, зазвичай фекально-оральним шляхом, це хвороба «немитих рук».

Нагадаємо, станом на початок листопада спалах гепатиту А був підтверджений лише у Вінницькій області. Ще у чотирьох областях фіксували поодинокі випадки, вони не пов'язані між собою.

На даний момент спалах у Вінниці пішов на спад, у місті відкривають школи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: