Сьогодні Україна повністю незалежна від росії у сфері ядерного палива – Галущенко

Читать на русском
На сьогодні Україна повністю незалежна від росії у сфері ядерного палива - не закуповує ТВЕЛи і не вивозить відпрацьовані ядерні компоненти.
Фото bbc.com

На сьогодні Україна повністю незалежна від росії у сфері ядерного палива - не закуповує ТВЕЛи і не вивозить відпрацьовані ядерні компоненти.

Про це повідомив в етері телемарафону міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, Україна ще до великої агресії рф почала диверсифікувати постачання ядерного палива для атомної генерації.

«Відповідно на момент, коли стався великий напад, половину всього палива ми отримували від росії, половину від компанії Westinghouse США. Тобто за фактом ми вже диверсифікували постачання палива. Відповідно, коли почалася велика агресія, ми одразу розірвали всі угоди з рф і спокійно бачимо, як ми можемо забезпечити себе паливом без палива ТВЕЛ», – розповів Галущенко.

Відомо також, що Україна раніше вивозила відпрацьоване ядерне паливо до росії на переробку, але ще до повномасштабного вторгнення зупинила цей контракт. В Україні на той момент добудували сховище відпрацьованого палива.

«Ми повідомили росіян, що ми більше не будемо вивозити до них паливо. Тому що ми добудували в Україні сховище відпрацьованого палива, його введено в експлуатацію. І це нам так само дає можливість уникнути залежності», – додав міністр.

Нагадаємо, ситуація на Запорізькій АЕС, яка знаходиться під контролем окупантів, погіршується. Відомо, що нині дії росіян ставлять під загрозу можливість швидкого підключення станції до мережі після її звільнення Україною.

Напередодні Держатомрегулювання заборонило експлуатацію окупованої Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: