В Україні вироблятимуть ядерне паливо для власних АЕС – воно замінить російське

Читать на русском
Україна вироблятиме ядерне паливо для своїх АЕС. Воно замінить російське. Згодом його можна буде відправляти на експорт.

В Україні вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків, а згодом і для експорту до інших країн. Це планується зробити до 2026 року.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба Міненергетики.

«Енергоатом» планує вийти на створення власної лінії з виробництва ядерного палива. Воно зможе замінити російське, в тому числі й на європейському ринку.

Скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюютьВ Україні функціонують 15 ядерних реакторів, їхній середній вік понад 33 роки. Як у інших країнах – на інфографіці.

«На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. Водночас Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн», – зазначив Галущенко.

Галущенко зауважив, що сьогодні в Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440 – вони поки не мають альтернативи російському паливу.

На створення власної лінії з виробництва ядерного палива планується вийти за три роки.

«Заплановано, що за три роки ми вийдемо на повний цикл виготовлення ядерного палива в Україні. 2026 рік – дата, коли зможемо повністю виробляти наше українське паливо з компонентів, які виготовляються тут. А елементи, які виробляти не зможемо, будемо закуповувати у партнерів», – наголосив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Раніше Герман Галущенко заявив, що сьогодні Україна є повністю незалежною від росії у сфері ядерного палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: