Єврокомісія схвалить початок переговорів про вступ України до ЄС, але з умовами – Bloomberg

Читать на русском
Європейська комісія сьогодні ухвалить остаточне рішення про те, чи рекомендувати країнам блоку початок переговорів про вступ України. Очікується, що рішення буде позитивним для України, але разом із цим ЄК оголосить низку умов.
Фото: gmk.center

Виконавчий орган ЄС – Європейська комісія – сьогодні ухвалить остаточне рішення про те, чи рекомендувати країнам блоку початок переговорів про вступ України.

Про це повідомляє Bloomberg.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

Очікується, що рішення Єврокомісії буде позитивним для Києва. При цьому, за даними журналістів, країнам ЄС порадять розпочати формальні переговори щодо вступу після завершення українською стороною всіх необхідних реформ.

Зокрема, йдеться про ухвалення законодавства щодо захисту прав меншин, боротьби з корупцією, а також деолігархізації та лобіювання.

При цьому остаточне формулювання висновку наразі не погоджено, стверджують джерела видання.

Висновок комісії, який буде опублікований 8 листопада, мають затвердити країни-члени на саміті лідерів ЄС у грудні. Якщо вони все ж таки ухвалять рішення про старт переговорів, Єврокомісія повинна буде скласти дорожню карту паралельно з тим, як Київ завершуватиме очікувані реформи.

«Проте, навіть за наявності «зеленого світла» від країн-членів вже у грудні, самі переговори займуть роки, оскільки шлях до членства є довгим і складним. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж була офіційно прийнята у 2013 році», – йдеться у публікації.

Нагадаємо, напередодні віце-прем'єр із питань євроінтеграції Ольга Стефанишина висловила впевненість у тому, що Україна отримає позитивну оцінку від Європейської комісії.

Раніше в Угорщині пригрозили заблокувати початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу до виконання вимог щодо мови освіти для національних меншин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: