ЄС може у грудні оголосити про початок переговорів з Україною щодо вступу – Politico

Читать на русском
У грудні ЄС має офіційно оголосити про початок переговорів про вступ України до блоку. Рішення може бути прийнято на саміті Європейського Союзу.
Фото: tribune.com.ua

Європейський Союз готується розпочати переговори з Україною про її майбутній вступ до блоку, про що планує офіційно оголосити вже в грудні.

Про це повідомляє Politico з посиланням на трьох дипломатів.

Вступ до Євросоюзу: які кроки до мети вже зробила УкраїнаУкраїна та ЄС можуть до кінця року розпочати переговори про вступ. Що Україна зробила для членства – на інфографіці.

Як пише видання, цитуючи європейського високопосадовця, після прийняття українського звіту про виконану роботу комісія зробить заяву, в якій державам-членам буде «дуже важко не сказати «так».

«Політичний тиск навколо цього буде надто великим, щоб окремі країни-члени могли цьому протистояти. Робоче припущення полягає в тому, що до грудня Європейська рада ухвалить рішення щодо початку переговорів», – сказав він.

Як відомо, країни ЄС надали Києву статус кандидата на вступ у червні. А у листопаді, за словами співрозмовника видання, Єврокомісія оприлюднить звіт про те, наскільки добре Україна та інші претенденти на вступ до ЄС виконують відповідні умови.

«Щоб почати переговори, Україна, згідно із законом, має виконати сім умов, викладених Комісією, включно із судовою реформою і припиненням корупції. За даними українського уряду, станом на серпень було виконано тільки дві із семи умов», – зазначає Politico.

Проте, зазначає видання, переговори про вступ дозволять на грудневому саміті, навіть якщо Україна ще не виконає всім сім умов, а правова база не буде остаточно сформована. Інший дипломат каже, що юридичне рішення про прийняття України може бути прийнято до початку 2024 року.

Відповідаючи на питання, наскільки далеко просунулася Україна у виконанні семи критеріїв, представник ЄС відповів, що прогрес обнадіює

«Лише одна сфера, яка стосується меншин, здається проблемною в короткостроковій перспективі», – додав він.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство країни в Європейському Союзі.

У червні того ж року на саміті в Брюсселі європейські лідери затвердили рішення надати Україні статус кандидата на вступ.

Наприкінці вересня 2023 року глава Європарламенту Роберта Мецола заявила, що переговори з Україною щодо вступу до ЄС потрібно розпочати до Різдва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: