Путіну й не снилося: найбільші імперії в історії людства

Читать на русском

Імперські амбіції володимира путіна стали причиною його вторгнення в Україну. Уявивши себе Петром I, диктатор вирішив захопити «історичні території», щоб відновити Російську імперію. Очевидно, що у разі успіху путін не збирався обмежуватися Україною – під загрозою Молдова, Польща, країни Балтії: не дарма він ще в 2016 році «жартував», що «кордони росії ніде не закінчуються». Протягом світової історії існувало багато імперій, але всі вони зрештою припинили своє існування. Які імперії були найбільшими за площею – на інфографіці «Слово і діло».

Найбільшою імперією в історії людства – як за чисельністю населення, так і територією – є Британська. Вона формувалася протягом кількох сотень років шляхом колонізації, воєн та торгівлі, а кульмінацією її розширення вважається початок XX століття: на піку розвитку Британська імперія займала приблизно чверть суходолу Землі.

Про неї говорили: «Над Британською імперією ніколи не заходить сонце», оскільки імперія складалася з колоній по всьому світу.

Другою найбільшою імперією в історії була Монгольська імперія – 24 млн квадратних кілометрів або 16% площі суходолу Землі. Її розквіт припав на середину XIII століття – тоді межі імперії тяглися від Японського моря до західної частини Малої Азії (сучасна Туреччина).

Російська імперія, про відновлення якої мріє путін, займала 15% суходолу (22,8 млн квадратних кілометрів) – пік площі припав на другу половину XIX століття.

Ще однією могутньою імперією була Династія Цин у Китаї – до кінця XVIII століття її площа завдяки війнам становила 14,7 млн квадратних кілометрів або 10% суходолу Землі.

Трохи менше – 13,7 млн квадратних кілометрів або 9% площі суходолу – займала Іспанська Імперія на початку XIX століття. Іспанські колонії були у Північній та Південній Америці, у Карибському морі та інших місцях. На піку свого розвитку Іспанська імперія мала величезну військову та економічну міць на більшій частині території Європи, Латинської Америки та Північної Африки.

Друга Французька Колоніальна Імперія у свої найкращі часи – початок XX століття – займала 11,5 млн квадратних кілометрів території або 8% суходолу Землі. Найбільші французькі колонії знаходилися в Африці, менші – у Північній та Південній Америці, Карибському регіоні та південній частині Тихого океану.

У середині VIII століття 7% суходолу Землі займав Омеядський халіфат. Імперія займала більшу частину Близького Сходу та Північної Африки.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» підрахувало тривалість воєн путінської росії.

На інфографіці – скільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: