Угорщина пропонує зменшити новий пакет допомоги ЄС Україні

Читать на русском
Угорщина не підтримує надання чергового пакету допомоги у розмірі 50 млрд євро і пропонує зменшити суму вдвічі.
Фото: AP Photo / Olivier Hoslet

Угорщина пропонує вдвічі скоротити новий пакет допомоги Європейського Союзу для України на суму 50 млрд євро. На думку уряду прем’єра Віктора Орбана, «наразі буде достатньо і цього».

Про це пише Bloomberg.

Угорщина і сама отримує чималі гроші від ЄС – у МЗС відповіли на заяву Орбана про фінансування УкраїниУ МЗС нагадали Угорщині, що вона сама отримує чималі гроші від Євросоюзу. До того ж, фінансова підтримка України це ще й інвестиція в європейську безпеку.

«Попри широкий консенсус в Європейському Союзі щодо надання фінансової допомоги Україні, уряд Угорщини став складним партнером, оскільки намагається заблокувати допомогу», – йдеться у матеріалі.

Так, співрозмовники агентства зазначають, що минулого тижня Угорщина запропонувала країнам-членам Євросоюзу надати Україні 25 млрд євро допомоги замість 50 млрд. Іншу частину, в залежності від потреб, можна виділити пізніше, заявили в уряді Орбана.

В уряді Угорщини мотивують це, зокрема, власною неможливістю отримати доступ до європейських коштів, які були заблоковані через корупцію та проблеми з верховенством права у країні, а також нібито поганим ставленням України до етнічних угорців.

«Цьогоріч ЄС може розблокувати майже 13 мільярдів євро фінансування для Угорщини. Це збігається із зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана піти на поступки», – розповіла агентству особа, знайома з переговорами.

Крім того, вилучивши угорський OTP Bank з переліку міжнародних спонсорів війни рф в Україні, Україна послаблює критику Орбана. Таким чином задовольняється ще одна вимова Будапешта.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 мільярдів євро для покриття витрат, які зросли. Частина з яких піде на програму фінансової підтримки Києва у розмірі 50 мільярдів євро, щоб допомогти покрити його витрати протягом наступних чотирьох років.

Кілька країн не підтримали запропоноване збільшення бюджету. Його розширення потребує підтримки всіх 27 країн-членів ЄС, які повинні будуть зробити додаткові внески зі своїх національних бюджетів.

3 жовтня стало відомо, що Європарламент підтримав створення фонду допомоги Україні на 50 млрд євро.

Крім того, ЄС розморозить фінансування Угорщини, щоб забезпечити підтримку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: