Війна Ізраїлю та ХАМАС: що відомо про можливу наземну операцію ЦАХАЛ у Газі

Читать на русском

Протистояння Ізраїлю та угруповання ХАМАС триває майже три тижні. Після раптового нападу бойовиків, внаслідок якого загинуло понад тисяча ізраїльтян та іноземців, ЦАХАЛ почав завдавати інтенсивних ударів по військових об'єктах на території Сектору Газа. Заявлена мета Ізраїлю – повне знищення ХАМАС, і наступним етапом війни має стати наземна операція. Що про неї відомо та чому Ізраїль її відкладає, розбиралося «Слово і діло».

Ізраїль має намір провести наземну операцію в Газі, щоб знищити ХАМАС. Що відомо і чому операція відкладається.
Наземна операція Ізраїлю у ГазіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У перші 48 годин після нападу угруповання ХАМАС Ізраїль призвав 300 тисяч резервістів і відновив контроль над усіма населеними пунктами на кордоні з Сектором Газа, куди прорвалися бойовики.

Також у рамках операції «Залізні мечі» ЦАХАЛ почав завдавати авіаударів по цілях бойовиків у Газі. З 9 жовтня почалася повна облога Сектору Газа – припинено подачу електрики, постачання пального.

Тоді ж у розмові з президентом США Джо Байденом, як написали ЗМІ, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив, що його країна розпочне наземну операцію у Газі. А 10 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що армія переходить до «повноцінного наступу» на Сектор Гази.

Основна мета операції, яка за прогнозами Міноборони, може зайняти «місяць, два, три» – повна ліквідація угруповання ХАМАС. За словами Галланта, після цього буде створено «новий режим безпеки в Секторі Газа, зняття відповідальності Ізраїлю за повсякденне життя в Газі та створення нової реальності безпеки для громадян Ізраїлю та мешканців району, що оточує Газу».

При цьому постійний представник ООН Гілад Ердан запевнив, що Ізраїль не має наміру окупувати цю територію або залишати на ній свої війська. У США також наголосили, що окупація Гази була б помилкою.

Проте наземна операція все ще не розпочалася. Раніше у ЦАХАЛ заявили, що готові її скасувати, якщо бойовики звільнять усіх заручників і здадуться – ні того, ні іншого не сталося. Ще однією причиною відстрочення називалося бажання Ізраїлю «дозволити більшій кількості мирних жителів Сектору Газа евакуюватися на південь із його північних районів, де планується проведення операції».

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

Ще одна можлива причина – Ізраїль чекає, доки США перекинуть додаткові системи протиракетної оборони до регіону.

При проведенні наземної операції ізраїльська армія може зіткнутися з низкою складнощів, перша з яких – ведення бойових дій в одному з найбільш густонаселених міст світу з дуже щільною забудовою, що загрожує великими втратами і ЦАХАЛ, і цивільних. І у ХАМАС, як і раніше, дві сотні заручників.

Ситуацію ускладнює також система тунелів, побудована бойовиками під Сектором Газа – їхня довжина на даний момент становить 500 кілометрів, а глибина може досягати 30 метрів. У тунелях бойовики ховаються самі і ховають озброєння, туди вони можуть втекти або раптово звідти з’явитися під час міського бою.

Видання Axios повідомляє, що Нетаньягу готовий відкласти проведення наземної операції: по-перше, щоб приділити час переговорам щодо звільнення заручників, а по-друге, щоб не ризикувати і щоб армія краще підготувалася.

Газета The New York Times також писала, що на Ізраїль щодо наземної операції в Секторі Газа тиснуть США (і за деякими даними Євросоюз). У Штатах стурбовані, що Ізраїль не має чіткого плану операції, а також уявлення про те, яких конкретних цілей потрібно досягти.

Командування ЦАХАЛ, за словами американських джерел, ще не визначилося: чи це буде наземна операція з нанесенням точкових авіаударів і використанням груп спецназу, чи в Газу будуть введені танки і піхота. В обох випадках будуть великі втрати серед населення та військових, але в другому випадку операція буде кровопролитнішою. Доля заручників також турбує США.

Пентагон відправив до Ізраїлю військових радників, які, зокрема, поділяться із військовими досвідом битв в Іраку. І все ж таки радники рекомендують ЦАХАЛ використовувати комбінацію точних авіаційних ударів і цілеспрямованих наземних операцій у Газі.

Нагадаємо, раніше аналітики «Слово і діло» розбиралися, чию сторону у конфлікті між Ізраїлем та ХАМАС офіційно прийняли країни світу.

На відео – як розпочався та розвивався ізраїльсько-палестинський конфлікт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: