Гутерріш заявив, що не намагався виправдати вторгнення ХАМАСу до Ізраїлю

Читать на русском
Генсек ООН після скандальних слів про те, що напад ХАМАС не виник на порожньому місці, заявив, що засуджує атаки і на Ізраїль, і на Сектор Газа.
Фото: AFP

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що не намагався виправдати вторгнення угруповання ХАМАС до Ізраїлю. Але він засуджує удари по Сектору Газа.

Він написав про це у соцмережі X.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

«Невдоволення палестинського народу не може виправдати жахливі атаки ХАМАС. Ці жахливі напади не можуть виправдати колективне покарання палестинського народу», – написав він.

Раніше на засіданні Ради безпеки ООН Гутерріш заявив, що напад ХАМАС «не виник на порожньому місці». «Я однозначно засудив жахливі та безпрецедентні терористичні акти, вчинені ХАМАС 7 жовтня в Ізраїлі. Ніщо не може виправдати навмисні вбивства, поранення та викрадення цивільних осіб – або запуск ракет по цивільних цілях. Важливо також визнати, що напади ХАМАС сталися не на порожньому місці. Палестинський народ протягом 56 років піддається задушливій окупації. Вони бачили, як їхня земля неухильно поглиналася поселеннями і зазнавала насильства; їхня економіка задушена; їхні люди були переміщені, а їхні будинки знесено. Їхні надії на політичне рішення їхнього важкого становища тануть», – заявив він.

Слова Гутерріша викликали різку критику із боку ізраїльської влади: постійний представник в ООН Гілад Ердан заявив, що «генсек, який з розумінням ставиться до масових вбивств дітей, жінок та старих, не підходить для керівництва ООН».

Крім того, в Ізраїлі заявили, що не видаватимуть візи представникам організації. У в'їзді вже відмовили заступнику генсека з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу.

Раніше генсек ООН уже закликав до гуманітарного припинення вогню. Це сталося після вибуху у лікарні у Газі.

Нагадаємо, Агентство ООН для допомоги палестинським біженцям попередило, що сьогодні ввечері буде змушене припинити свою роботу в Газі через брак пального.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: