Зеленський підбив підсумки саміту Кримської платформи та звернувся до жителів окупованих територій

Читать на русском
У вівторок, 24 жовтня, відбулося одразу кілька міжнародних заходів, пов'язаних з Україною. Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до нації розповів, чого вдалося досягти.
Фото: Офіс президента України

У вівторок, 24 жовтня, відбулося одразу кілька міжнародних заходів, пов'язаних з Україною.

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до нації розповів, чого на них вдалося досягти.

Так, сьогодні у Чехії відбувся парламентський саміт Кримської платформи. За його підсумками було підписано декларацію про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

«Дякую Руслану Стефанчуку та всій команді Верховної Ради України та залученим державним інститутам за блискуче проведений саміт. На цей раз близько 70 делегацій парламентів різних країн світу. Якісні заяви. Незмінна увага демократичного світу до України, нашого захисту», – сказав Зеленський.

Президент також звернувся до мешканців тимчасово окупованих територій.

«Хочу зараз окремо сказати всім нашим людям у Криму, у Севастополі, в усіх окупованих районах Півдня та Сходу нашої держави. У поки що окупованих районах. Дорогі українці! Усі ви відчуваєте, що російська присутність на нашій землі не назавжди. Я знаю це. Україна поверне свою територію, своїх людей. Ми нікого окупантам не залишимо. І всіма засобами працюємо заради того, щоб ця війна завершилася поразкою окупантів», – заявив Зеленський.

Головне з вечірнього звернення глави держави:

  • Взяв участь сьогодні у засіданні колегії єврокомісарів – вагомого інституту ЄС – на чолі із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Крок за кроком ми рухаємося до історичного досягнення у відносинах з Європою – ми працюємо задля того, щоб уже цього року розпочалися переговори про членство України в ЄС.

  • Сьогодні у Німеччині стартував черговий українсько-німецький бізнес-форум. Головне – на форумі представлено нашу оборонну промисловість, нашу енергетику, інфраструктуру. Є хороші домовленості, спільні проєкти. Вдячний особисто канцлеру Олафу Шольцу, його урядовій команді та всьому суспільству Німеччини: наш рівень відносин зараз і довіри – між Україною та Німеччиною – справді найвищий за всі роки незалежності.

  • Готуємо ще одну потужну міжнародну зустріч – зустріч щодо української формули миру на рівні радників та спеціальних представників. Скоро вже майже рік, як було представлено пункти Формули миру. І за цей рік багато зроблено – наша Формула поступово стає глобальною. Наразі Офіс та МЗС працюють над розширенням кола учасників зустрічі – вже розуміємо, що будуть представлені всі континенти.

«Дякую кожному та кожній у світі, хто допомагає Україні наближати справедливий мир! Я хочу сьогодні ще окремо відзначити Данію – зустрівся із міністром оборони Данії. Обговорили подальшу співпрацю – підготовку нового оборонного пакету підтримки», – підсумував президент.

Нагадаємо, Зеленський під час виступу на саміті Кримської платформи заявив, що ЗСУ вже мають певні результати в роботі зі звільнення півострова. Наприклад, уразливість кораблів Чорноморського флоту.

Раніше президент повідомив, що Україна працює з Німеччиною над підписанням угод про спільне виробництво систем ППО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: