Які статуси отримала росія від міжнародної спільноти за агресію проти України

Читать на русском

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка ще більше підкреслює відхід росії від цивілізованого світу. По-перше, організація закликає визнати володимира путіна нелегітимним після закінчення його нинішнього президентського терміну у 2024 році. А по-друге, резолюція констатує, що росія перетворилася на диктатуру через монопольну владу президента. Це не перше сумнівне досягнення російського режиму після повномасштабного вторгнення до України. «Слово і діло» розібралося, які ще статуси отримали рф від світової спільноти.

Які країни та організації визнали дії росії в Україні злочинними та які статуси отримала держава-агресор – на інфографіці.
Які країни визнають дії росії злочиннимиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Верховна рада України у квітні 2022-го визнала дії росії на території країни геноцидом і закликала міжнародне співтовариство зробити те саме. У ухвалі згадуються злочини окупантів у Маріуполі, Бучі, Харкові та інших містах – вони, йдеться в тексті, свідчать про цілеспрямоване знищення українців.

Заклик Ради підтримали парламенти Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Ірландії та Канади, а також ПАРЄ та Парламентська асамблея НАТО. У резолюції ПАРЄ наголошується, що ознаки геноциду є в депортації та насильницькому переміщенні українських дітей.

Крім того, український парламент визнав політичний режим у рф «рашизмом»: «Жорстока, неспровокована війна росії проти України викрила всьому світу реальну сутність політичного режиму путіну, як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого і втілює ідеї у сучасній версії російського фашизму (рашизму)».

Поки що такий термін на офіційному рівні прийняла лише ПА НАТО.

Державою-терористом чи спонсором-тероризму росію визнали парламенти Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Словаччини, України, а також ПА ОБСЄ і НАТО та Європарламент.

У резолюції Європарламенту, ухваленій майже рік тому, наголошується, що росія здійснює невиборчі атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру в Україні, внаслідок чого загинули тисячі людей. На окупованих територіях, йдеться у тексті, росіяни проводять страти без суду та слідства, викрадають та катують людей. Європарламент визнав це воєнними злочинами, а росію – державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму.

Парламенти чотирьох країн – Естонії, Польщі, Словаччини, Чехії – і ПАРЄ визнали російський режим терористичним.

«Режим путіна, що загрожує ядерною зброєю, перетворив росію на найбільшу загрозу як у Європі, так і в усьому світі», – йдеться у резолюції Естонії.

«Європейці вірили, що їм ніколи не загрожує геноцид та воєнні злочини. Тим часом путін та його апарат насильства повернулися до жорстоких практик сталінського та нацистського режимів. Тому росію необхідно перемогти та позбавити можливості погрожувати сусідам», – зазначили у парламенті Польщі.

НАТО у стратегічній десятирічній концепції, схваленій влітку 2022-го, назвала росію найсерйознішою та безпосередньою загрозою безпеці союзників, а також загрозою миру та стабільності в євроатлантичному регіоні.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які країни вже підтримали створення спеціального трибуналу для росії.

Також ми вивчили, які країни у Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: