США попередили 100 країн щодо впливу росії на вибори

Читать на русском
Росія використовує шпигунів, соціальні мережі та свої державні медіа, щоб підірвати в різних країнах суспільну довіру до демократичних виборів. Про це США попередили сотню країн.
Фото: uainfo.org

США опублікували звіт розвідки, у якому говориться про те, що Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ, щоб підірвати суспільну довіру до чесних демократичних виборів у всьому світі. Посадовці надіслали цей документ у понад 100 країн.

Про це повідомляє Reuters.

Росія роками підкуповувала політиків та партії по всьому світу, витративши на це мінімум 300 млн доларів – розвідка СШАРосія з 2014 року таємно перевела щонайменше 300 млн доларів партіям та політикам у більш ніж двох десятках країн на чотирьох континентах у спробі послабити демократичні системи та просувати близькі своїм інтересам сили.

Як сказано у звіті розвідслужб, російські високопосадовці вважають ефективними операції впливу, спрямовані на підрив інституту демократичних виборів, тож мають намір і надалі діяти в цьому напрямку.

На умовах анонімності високопоставлений чиновник Держдепу під час брифінгу для журналістів заявив, що Москву заохочує продовжувати її успіх у поширенні дезінформації про вибори в США 2020 року і пандемію COVID-19.

За його словами, оцінку було надіслано телеграмою Держдепартаменту більш ніж 100 посольствам США в Північній і Південній Америці, Європі, Азії та Африці для поширення серед урядів, що їх приймають.

Доповідь є спробою Вашингтона протидіяти спробам Москви «сіяти нестабільність» у демократичних країнах, створюючи враження, що інститут виборів у них нібито «підірваний», а уряди, що виникають у результаті виборів, «нелегітимні».

У доповіді говориться, що «Вашингтон визнає свою вразливість перед цією загрозою», оскільки, за даними розвідслужб, росія сприяє поширенню інформації, спрямованої на підрив довіри суспільства до виборів у США 2020 року.

Того року нинішній президент-демократ США Джо Байден переміг свого попередника-республіканця Дональда Трампа, який відмовляється визнати результати, стверджуючи, що програв нібито через фальсифікації.

Масове висилання російських дипломатів може зруйнувати більшу частину шпигунських мереж Москви – WPБільшість відправлених російських дипломатів могли бути шпигунами. Тепер у Москви буде менше можливостей для проведення шпигунських та дезінформаційних операцій проти Заходу.

«Узгоджені російські операції в період між 2020 і 2022 роками мали на меті підірвати довіру громадськості до щонайменше 11 виборів у дев'яти демократичних країнах, включно зі США», – йдеться у документі.

Також зазначається, що 17 інших держав стали мішенню для «менш виражених» атак.

Для впливу на вибори росія використовує як явні, так і секретні механізми, у тому числі мережі впливу та довірених осіб, яких курують російські шпигунські служби.

Так, ФСБ таємно працювала над залякуванням працівників виборчих комісій та організацією протестів у день виборів та саботажем на виборах 2020 року у неназваній європейській країні. Росія також використовувала соцмережі та проксі-сайти, щоб посіяти сумніви щодо чесності виборів.

Доповідь рекомендує урядам демократичних країн протидіяти втручанню росії у вибори запровадженням санкцій, інформаційною взаємодією один з одним, висилкою російських шпигунів та заборонами на в'їзд.

Нагадаємо, у Словаччині звинуватили росію у втручанні у вибори.

Раніше розвідка США опублікувала дані про втручання рф у вибори президента 2020 року.

Також повідомлялося, що Трамп з путіним обговорили розслідування про втручання росії у вибори США.

2020 року американська розвідка звинуватила росію та Іран у втручанні у вибори.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: