У ЄС засудили втручання росії у кримінальну справу проти суддів МКС, який хоче арешту путіна

Читать на русском
Євросоюз закликає всі держави захищати принципи та цінності, закріплені в Римському статуті, і об’єднатися проти безкарності.
Фото: AFP/Scanpix

Євросоюз рішуче засудив російське рішення порушити кримінальну справу проти прокурора та трьох суддів Міжнародного кримінального суду, які були долучені до розслідування злочинів під час російської агресивної війни проти України.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський союз засуджує кримінальне провадження, що було ініційовано російською владою проти прокурора та суддів Міжнародного кримінального суду. Будь-які російські дії проти мандату МКС та спроби залякати тих, хто залучені до розслідування міжнародних злочинів, що були скоєні в Україні, є політично мотивованими, безпідставними, невиправданими та неприйнятними. Вони є подальшим свідченням кремлівської неповаги до міжнародних правил та міжнародного права», – йдеться у документі.

Римський статут: які країни підписали і ратифікували документРимський статут — головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Його підписали і ратифікували 122 країни.

При цьому, ЄС підтвердив повну підтримку діяльності МКС, який є незалежною та неупередженою судовою інституцією, якій довіряють понад 120 країн з усіх регіонів світу, і яка забезпечує відповідальність за найтяжчі злочини.

«Ми твердо стоїмо поряд із Судом, та залишаємося готовими захищати його співробітників від будь-якого зовнішнього втручання у хід правосуддя та спрямованого на підрив міжнародної системи кримінального правосуддя. Ми закликаємо всі країни-члени захищати принципи та цінності, які викладені у Римському статуті, та залишатися об’єднаними у боротьбі проти безкарності», – наголосив Жозеп Боррель.

Напередодні стало відомо, що російська влада оголосила у розшук прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Каріма Ахмада Хана.

Згодом у рф висунули обвинувачення прокурору Гаазького суду, який видав ордер на арешт путіна.

Нагадаємо, в середині березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт володимира путіна, а також уповноваженого Росії з прав дитини Марії Львова-Бєлова. У МКС вважають, що вони відповідають за скоєння військового злочину, а саме за незаконну депортацію дітей з України.

Тепер путіну загрожує арешт у країнах, які ратифікували Римський статут та визнали юрисдикцію суду. Це понад 120 країн, перелік – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: