Масове висилання російських дипломатів може зруйнувати більшу частину шпигунських мереж Москви – WP

Читать на русском

Більшість відправлених російських дипломатів могли бути шпигунами. Тепер у Москви буде менше можливостей для проведення шпигунських та дезінформаційних операцій проти Заходу.

Понад два десятки країн вислали сотні російських державних службовців із посольств та консульств після початку повномасштабної війни в Україні. За словами офіційних осіб США та Європи, значна кількість з них, ймовірно, є шпигунами, які видають себе за дипломатів.

Про це пише видання The Washington Post з посиланням на джерела серед нинішніх і колишніх офіційних осіб.

Небажані особи: з яких країн висилали російських дипломатівРосійських дипломатів за останні роки висилали практично з усіх країн Європи, а також з США та Канади. Найчастіше за шпигунство.

За словами співрозмовників видання, росія залежала від цих оперативників в плані збору розвідувальної інформації. Тому висилка «дипломатів» може зруйнувати більшу частину шпигунських мереж Москви і призвести до різкого скорочення шпигунських та дезінформаційних операцій проти Заходу.

«Розвідувальна війна з росією йде на повний хід. Це виявиться серйозною перешкодою для операцій російської розвідки у Європі», – констатував колишній офіцер ЦРУ Марк Полімеропулос.

«Європа завжди була ігровим майданчиком для росіян. Вони сіють хаос втручанням у вибори та вбивствами. Це давно назрілий крок», – додав він.

За підрахунками The Washington Post за останні шість тижнів європейські офіційні особи попросили виїхати майже 400 російських дипломатів. Видання зазначає, що серед тих, хто оголошує російських дипломатів персонами нон грата, є країни, які тривалий час намагалися уникати конфронтації з Москвою.

Високопоставлений європейський дипломат назвав це «серйозним збоєм» у роботі російської розвідки в Європі, можливо постійним. За словами дипломата, кремлю буде складно поповнити свої розвідувальні лави.

«Переназначення та інструктаж вимагають часу і можуть бути неможливі протягом деякого часу, якщо взагалі будь-коли. Перенавчання, передислокація все це зірвано», – сказав дипломат на умовах анонімності.

«Можна припустити, що в більшості випадків країни просто не дозволять замінити тих, кого вислали, що може означати тривалий період обмеженого доступу російської розвідки на територію ЄС», – вважає колишній чиновник Держдепартаменту, дослідник Європи в Університеті Джона Хопкінса Джефф Ратке.

Але в масовому висиланні росіян є також і ризик, на який звернув увагу видання один європейський чиновник – між росією та іншими країнами стане менше каналів зв'язку.

Нагадаємо, які країни за останні дні надіслали російських дипломатів, можна подивитися тут.

На інфографіці «Слово і діло» є інші аналогічні випадки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: