Росія роками підкуповувала політиків та партії по всьому світу, витративши на це мінімум 300 млн доларів – розвідка США

Читать на русском
Росія з 2014 року таємно перевела щонайменше 300 млн доларів партіям та політикам у більш ніж двох десятках країн на чотирьох континентах у спробі послабити демократичні системи та просувати близькі своїм інтересам сили.

Росія, починаючи з 2014 року, таємно перевела щонайменше 300 млн доларів іноземним політичним партіям та кандидатам у більш ніж двох десятках країн, намагаючись впливати на політичні події за межами своїх кордонів.

Про це з посиланням на новий звіт американської розвідки повідомляють CNN та The Washington Post.

«Розвідка встановила, що росія таємно перевела понад 300 мільйонів доларів і планувала таємно перевести ще як мінімум сотні мільйонів іноземним політичним партіям, посадовим особам та політикам у понад двох десятках країн та на чотирьох континентах у цей період. Росія, ймовірно, таємно переказувала додаткові кошти у випадках, які залишилися непоміченими», – розповів американський урядовець.

Метою москви було ослаблення демократичних систем та просування глобальних політичних сил, які вважаються пов'язаними з інтересами кремля.

За словами джерел в адміністрації президента США, така діяльність була виявлена, зокрема, в Албанії, Чорногорії, Мадагаскарі та, можливо, Еквадорі.

Крім того, офіційні особи також вказали на одну азіатську країну, яку вони відмовилися назвати, де, за їхніми словами, російський посол передав кандидату в президенти мільйони доларів готівкою.

Пов'язані з кремлем сили також використовували підставні компанії, аналітичні центри та інші засоби, щоб впливати на політичні події, іноді на користь вкрай правих груп.

Видання WP повідомляє, що Держдепартамент направив посольствам США у більш ніж 100 країнах інформацію про можливу діяльність росії та запропонував кроки, які США та союзники можуть зробити для протидії їм – у тому числі санкції, заборони на поїздки або висилку можливих російських шпигунів, причетних до діяльності з політичного фінансування.

У повідомленні йшлося, що російське політичне фінансування іноді контролювалося урядовцями та законодавцями та здійснювалося органами, включаючи ФСБ.

Москва використовувала криптовалюту, готівку та подарунки для формування політичних подій в інших країнах, часто використовуючи для цього ресурси російських посольств.

Нагадаємо, у липні глава МІ-6 заявив, що після повномасштабного вторгнення в Україну половину всіх російських шпигунів, які діють під дипломатичним прикриттям у Європі, було вислано.

Раніше ми писали, що у США стурбовані можливим втручанням росії у проміжні вибори, які відбудуться у листопаді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: