Реформа Ради безпеки ООН: як пропонують трансформувати один із основних органів організації

Читать на русском

Існування Ради безпеки ООН у нинішньому вигляді втратило свій сенс після початку російської агресії проти України. Росія як один із постійних членів Ради безпеки проштовхує для обговорення абсурдні питання на кшталт «біолабораторій США в Україні» і зловживає правом вето, блокуючи резолюції, які, на відміну від резолюцій Генасамблеї, мають обов'язковий характер. Реформа Ради безпеки обговорювалася задовго до початку війни в Україні, її необхідність підтримують усі члени, проте прийнятний для всіх варіант поки що не знайдено. Останні ідеї щодо трансформації цього органу ООН – на інфографіці «Слово і діло».

Рада безпеки, нагадаємо, є одним із шести основних органів ООН. Її функція полягає у визначенні існування загрози миру, порушення миру чи акту агресії, визначенні санкцій проти держав-порушників, введенні миротворчих сил у зони конфлікту, організації постконфліктного врегулювання. Рішення Ради безпеки є обов'язковими для всіх держав.

Рада безпеки ООН складається з п'яти постійних членів – Китай, росія (зайняла місце СРСР), Франція, Велика Британія, США – та десяти країн, які змінюються на ротаційній основі.

Голови Ради змінюються щомісяця за алфавітним порядком держав-членів. Постійні члени можуть накладати вето на будь-яку резолюцію, а головування дає ще й можливість скликати засідання та затверджувати попередній порядок денний.

Україна вважає присутність росії в Раді Безпеки ООН незаконною – країна посіла місце в обхід визначених Статутом ООН процедур. «У грудні 1991 року звернення російської федерації про намір продовжити членство СРСР в ООН мало бути належним чином розглянуте Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю відповідно до статті 4 Статуту ООН. Вона передбачає, що членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради Безпеки ООН та рішенням Генеральної Асамблеї, і тільки таким чином», – заявляли в Міністерстві закордонних справ.

Україна закликала відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування росії, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити з ООН загалом через порушення основного критерію членства – воно відкрите лише для миролюбних країн.

Свій план реформування Ради безпеки ООН на сесії Генеральної асамблеї планує запропонувати президент США Джо Байден. За інформацією ЗМІ, його ідея полягає в тому, щоб приєднати до Ради безпеки ще п'ять чи шість постійних членів, включаючи Індію, Бразилію, Німеччину, Японію та ПАР. Але невідомо, чи будуть вони мати право вето як постійні члени.

Розширити склад Радбезу ООН також хочуть Німеччина, Японія, Індія та Бразилія – вони домагаються набуття статусу постійних членів.

Країни БРІКС – Бразилія, росія, Індія, Китай та Південна Африка – пропонують збільшити присутність країн, що розвиваються, у складі Ради безпеки. Мова про країни Африки, Азії та Латинської Америки, включаючи Бразилію, Індію та ПАР.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» вивчило, які країни у Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій.

На інфографіці – як за резолюції голосували країни, котрі під час повномасштабної війни пропонували свої «мирні ініціативи».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: