ХАМАС роками вводив Ізраїль в оману, створюючи враження неготовності до війни – Reuters

Читать на русском
Бойовики ХАМАС роками вводили в оману Ізраїль, створивши враження, що вони не готові до війни.
AFP/Getty Images

Палестинське ісламістське угруповання ХАМАС за допомогою багаторічної кампанії обману змогло застати Ізраїль зненацька і розпочати руйнівну атаку з повітря та суші. Останні два роки ХАМАС хитрощами зміг зберігати свої плани в таємниці і переконати Ізраїль у тому, що не хоче війни.

Про це пише Reuters з посиланням на джерело, близьке до угруповання, а також на три джерела в ізраїльських силових структурах.

За словами співрозмовників агентства, Ізраїль був переконаний, що він утримує ХАМАС від війни, надаючи економічні стимули жителям сектору Газа, тоді як бойовики проходили підготовку.

Ізраїль та Палестина: історія конфліктуІзраїльсько-палестинський конфлікт триває більше 70 років. З чого все почалося – на відео Слово і діло.

«ХАМАС створив у Ізраїлю враження, що він не готовий до бою. ХАМАС використав безпрецедентну розвідувальну тактику, щоб ввести Ізраїль в оману останніми місяцями, створюючи в громадськості враження, що він не бажає вступати в боротьбу чи конфронтацію з Ізраїлем під час підготовки до цієї масштабної операції», — сказало джерело, близьке до бойовиків.

В Ізраїлі визнають, що були захоплені зненацька нападом. «Це наше 11 вересня. Вони зловили нас. Вони здивували нас і швидко прийшли з багатьох місць – як з повітря, так і з землі, і з моря», – сказав представник Армії оборони Ізраїлю Нір Дінар.

За словами джерела, близького до ХАМАС, одним із найяскравіших елементів підготовки стало будівництво макета ізраїльського поселення в секторі Газа, де бойовики відпрацьовували висадку військового десанту та тренувалися штурмувати його. «Ізраїль, звичайно, їх бачив, але вони були переконані, що ХАМАС не зацікавлений у конфронтації», – сказало джерело.

Тим часом угруповання прагнуло переконати Ізраїль у тому, що не готове до військової авантюри.

Після війни у 2021 році Ізраїль прагнув забезпечити базовий рівень економічної стабільності в Газі, пропонуючи стимули, включаючи дозволи для мешканців анклаву для роботи в країні, де зарплати на будівництві, сільському господарстві або у сфері послуг були вищими у 10 разів.

«Ми вважали, що той факт, що вони приходять на роботу та привозять гроші до Гази, створить певний рівень спокою. Ми помилялися», – заявив інший представник ізраїльської армії.

Джерело в ізраїльських службах безпеки визнало, що їх обдурили: «Вони змусили нас думати, що їм потрібні гроші. І весь час вони брали участь у навчаннях та тренуваннях».

У рамках своїх хитрощів в останні два роки ХАМАС утримувався від військових операцій проти Ізраїлю, в той час як інше ісламістське збройне угрупування, що базується в Газі, «Ісламський джихад» – зробило серію власних нападів і ракетних обстрілів.

За словами джерела, «стриманість» ХАМАС створила враження, що угрупування «на думці економічні проблеми, а не нова війна».

Важливою частиною плану ХАМАС було також запобігання витоку: багато лідерів не знали про справжні плани і не знали про цілі тренувань бойовиків.

У день Х операція була розділена на чотири етапи: перший – масований ракетний обстріл, який збігся з вторгненням бойовиків, які перелетіли кордон на дельтапланах. Після того, як бойовики зайняли територію, елітні підрозділи почали штурмувати укріплену стіну, що відокремлює сектор Газа. Крім того, підрозділ командос атакував штаб-квартиру ізраїльської армії на півдні Гази та заблокував її зв'язок.

Заключна частина включала переміщення заручників у сектор Газа.

Нагадаємо, вчора військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав запровадження пункту 40 Алеф, що означає офіційне оголошення війни.

Армія оборони країни відновила контроль над більшістю південних населених пунктів, а також створила закриту зону в районі Сектору Газа. Цієї ночі по Сектору Газа було завдано ударів для придушення ХАМАС.

ЗМІ писали, що план нападу терористів на Ізраїль був ретельно спланованим, тому розвідка мала дізнатися про нього заздалегідь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: