У Словаччині на дострокових виборах перемогла проросійська партія

Читать на русском
У Словаччині, за попередніми результатами після підрахунку майже всіх голосів, перемогу на виборах здобула антиукраїнська партія Роберта Фіцо.
Фото: AP

У Словаччині, за попередніми результатами після підрахунку майже всіх голосів, перемогу на виборах здобула антиукраїнська партія Роберта Фіцо.

Про це пише Aktuality.

У неділю, 1 жовтня, стало відомо, що за результатами обробки понад 99% протоколів, найбільше голосів на виборах у Словаччині отримала Smer-SD колишнього прем’єра Роберта Фіцо – 23,29%.

На другому місці опинилась «Прогресивна Словаччина», близька до чинної президентки Зузани Чапутової, з 17,07%. На третьому місці партія «Голос» експрем'єра Петера Пеллегріні з 14,96%. Відзначають, що вона може вступити в коаліцію як прозахідними, так і проросійськими силами. Блок OL’aNO+ експрем'єра Ігоря Матовича набрав 9,01%.

Також пишуть, що тим часом ультраправа партія «Республіка» попередньо отримує 4,79% та не проходить до парламенту. Однак Словацька національна партія колишнього спікера Андрея Данко, яка відома антиукраїнськими настроями, все ж здолала прохідний бар’єр з 5,67%.

Відтак, за даними аналітичного центру Adastra, умовно проєвропейські партії у парламенті становитимуть 56%, тоді як умовно проросійські партії – 29%.

Наголосимо, що раніше Фіцо обіцяв припинити військові поставки в Україну та заявив, що прагне до мирних переговорів. Він також критикував санкції проти росії, виступав проти прав ЛГБТК+ та захищав національне право вето в ЄС.

Нагадаємо, вчора, 30 вересня, президент України Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із міністром оборони Словаччини Мартіном Скленаром та обговорив потреби ЗСУ.

Раніше писали, що уряд Словаччини мав найближчим часом розглянути зняття заборони на українське зерно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: