ЗСУ бракує дронів через перешкоди Китаю для України – NYT

Читать на русском
Нові правила Китаю щодо обмеження експорту компонентів для дронів створюють перешкоди для України у війні безпілотників.
Фото: pravda.com.ua

Китай з 1 вересня ввів обмеження на постачання цивільних дронів та комплектуючих. Це, у свою чергу, може вплинути на ситуацію в розв'язаній росією війні проти України.

Про це повідомляє The New York Times.

Китай минулого року продав росії безпілотників та запчастин на більш ніж 12 млн доларів – NYTЗ початку повномасштабної війни в Україні Китай продав росії безпілотників та їх запчастин на суму понад 12 мільйонів доларів.

Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI) повідомляє, що Україна на фронті щомісяця втрачає по 10 тисяч дронів. При цьому найпопулярнішими залишаються цивільні безпілотники китайських виробників DJI, EHang та Autel.

У звичайних умовах ці дрони є фаворитами фотографів та шанувальників активного відпочинку, але українські військові перетворюють їх на зброю для скидання вибухівки на позиції російських окупантів. Також популярні китайські FPV-дрони, які керуються за допомогою гарнітури віртуальної реальності.

Великі військові безпілотники – справа Туреччини й Ірану.

В Україні масовано використовують саме китайські безпілотники, наголошують журналісти. І саме тепер Китай вирішив вплинути на ринок цих пристроїв, опосередковано впливаючи на війну рф в Україні.

Наразі українським військовослужбовцям бракує дешевих БПЛА через обмеження Китаю, яке набуло чинності з 1 вересня. Зокрема, Китай обмежив експорт як самих БПЛА, так і обладнання, пов'язаного з безпілотниками: під обмеження потрапили тепловізори, радіолокатори та обладнання зв'язку, яке може бути використано в безпілотниках.

Китайські виробники, які і за таких умов готові продавати свої товари, нерідко вимагають від покупців використовувати складну мережу посередників, подібну до тих, які рф використовує, щоб обійти американський і європейський експортний контроль, зазначає видання. У деяких випадках українцям доводиться навіть вдаватися до контрабанди.

«Ми маємо заново винаходити дедалі більш складні ланцюжки поставок. Ми повинні переконати китайські заводи допомогти нам із компонентами, тому що вони не раді нам допомогати», – коментує Марія Берлінська, експерт з бойових безпілотників і керівник проекту Victory Drones.

Як вважає NYT, завдяки обмеженням Китай використовує прихований вплив на війну в Україні. Зокрема, в останні місяці китайські компанії скорочували продаж дронів та компонентів для безпілотників.

У той час як росія закупила у першому півріччі 2023-го дронів мінімум на 14,5 млн. доларів. Через введені обмеження на початку вересня ситуація з поставками БПЛА погіршилася, пише видання.

Нагадаємо, з початку війни Китай передав росії гелікоптери, приціли та інші компоненти.

Також з'ясувалося, що Китай таємно відправляє спорядження росії, достатнє для оснащення армії.

Раніше стало відомо, що минулого року Китай продав росії безпілотників та запчастин на більш ніж 12 млн доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: