Китай таємно відправляє спорядження росії, достатнє для оснащення армії – Politico

Читать на русском
Китай постачає росії нелетальне, але корисне у військовому відношенні обладнання та спорядження – бронежилети, каски, дрони, тепловізійні оптичні приціли тощо.
Фото: AFP

Китай, незважаючи на заклики до миру, постачає росії достатню кількість нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання. Це захисне спорядження, у кількості достатній для екіпірування мобілізованих, а також дрони, тепловізійні оптичні приціли тощо.

Про це йдеться у розслідуванні Politico, заснованому на даних митниці.

Друзі путіна: які країни допомагають росії озброєнням для війни проти УкраїниІран, Білорусь, Північна Корея допомагають росії озброєнням для війни проти України. Також путінський режим намагався купити зброю у Сербії та М'янми та сподівається отримати допомогу від Китаю.

«Ці поставки вказують на лазівку розміром із Китай у спробах Заходу загальмувати путінську військову машину. Продаж так званих технологій подвійного призначення, які можуть використовуватися як у цивільних, так і у військових цілях, залишають західній владі достатній простір для маневру, щоб не протистояти такій величезній економічній міці, як Пекін», – зазначають журналісти.

Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотників на суму понад 100 мільйонів доларів — у 30 разів більше за Україну.

Китайський експорт кераміки в росію – компонента, який використовується у бронежилетах – збільшився на 69% до більш ніж 225 млн. доларів.

«Цілком ясно, що Китай, незважаючи на всі його заяви про те, що він є нейтральним гравцем, насправді підтримує позиції росії в цій війні», — сказала Хелена Легарда, провідна аналітикиня, яка спеціалізується на китайській обороні та зовнішній політиці в Інституті китайських досліджень Меркатора.

За словами Легард, якщо Китай перейде червону лінію і продасть росії зброю або військову техніку, ЄС може ввести вторинні санкції. Але поки йдеться про товари подвійного значення, реакція у відповідь навряд чи буде.

Серед товарів, які Китай продав росії – бронежилети та каски, тепловізори, дрони.

Нагадаємо, у президента Франції заявили, що влада Китаю поставила росії військове обладнання, яке Кремль міг потім використати в ході війни проти України.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що глава Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв йому не надавати росії військову допомогу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: