Вірменія подала позов в суд ООН, в Азербайджані відреагували

Читать на русском
В Азербайджані відреагували на позов Вірменії до суду ООН заявивши, що це є розпалюванням расової ненависті.
Укрінформ

Вірменія подала до Міжнародного суду ООН позов проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, звинувачуючи в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху. В Азербайджані відреагували на позов Вірменії до суду ООН заявивши, що це є розпалюванням расової ненависті.

Про це повідомляє азербайджанське видання Report.

«Республіка Вірменія, посилаючись на статтю 41 Статуту та статтю 73 Регламенту Суду, направила до Суду прохання про зазначення тимчасових заходів, «для збереження та захисту прав, закріплених у Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», - йдеться у пресрелізі суду Вірменії.

Конфлікт у Карабаху: як змінювалися військові витрати та чисельність армій Азербайджану та ВірменіїПорівняння чисельності збройних сил та військових витрат Азербайджану та Вірменії – на інфографіці.

Вірменія закликає суд ООН підтвердити зобов'язання Азербайджану щодо відмови від вчинення будь-яких дій, прямо чи опосередковано спрямованих на витіснення етнічних вірмен з Нагірного Карабаху.

При цьому, прес-секретар Міністерства закордонних справ Азербайджану Айхан Гаджизаде, після подання Ввірменією позову до суду ООН, заявив, що чергові позови абсолютно безпідставні та абсурдні.

Згідно з його словами, ці позови, спрямовані на розпалювання расової ненависті до азербайджанців, абсолютно неприйнятні, і свідчать про те, що Вірменія не відмовляється від спроб зазіхання на територіальну цілісність і суверенітет Азербайджану.

«Так само як і у випадку з Радою безпеки ООН, Вірменія зловживає Міжнародним судом з метою реалізації свого підступного політичного порядку денного. Тільки за цей рік Вірменія звертається до суду вже втретє. Зазначимо, що з трьох клопотань, поданих Вірменією в січні, два були відхилені, одне задоволено частково, а подані в травні клопотання були одноголосно відхилені суддями», - наголосив він.

Водночас він заявив, що Азербайджанська сторона надасть суду позицію, в якій будуть відображені послідовні відповіді на ці нові необґрунтовані претензії Вірменії.

Нагадаємо, 19 вересня Азербайджан розпочав нову військову операцію у Нагірному Карабаху для відновлення конституційного ладу. У Єревані почалися протести.

При цьому, стало відомо, що невизнана Нагірно-Карабахська республіка припинить своє існування із січня 2024 року.

Також повідомлялося, що Азербайджан втратив понад 190 військовослужбовців під час антитерористичної операції у Нагірному Карабаху у вересні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: