Рф з початку року захопила близько 500 кв. км української території, це менше площі Києва – NYT

Читать на русском

Російські війська захопили приблизно 480 кв. км території України з початку року. Територія, яку ЗСУ та окупанти змогли зайняти у серпні, стала найменшою з початку повномасштабної війни.
Фото: Генштаб

Російські війська з початку 2023 року спромоглися захопити близько 500 квадратних кілометрів території України. Це менше площі Києва чи Нью-Йорка.

Це розрахунки The New York Times, що базуються на даних Інституту вивчення війни.

Так, за підрахунками видання, росія з початку року спромоглася захопити близько 857 квадратних кілометрів, але українські війська деокупували 370 квадратних кілометрів. У результаті територіальні досягнення росіян склали близько 487 квадратних кілометрів – це менше площі Києва та Нью-Йорка.

На даний момент росія контролює близько 18% території України (більше території Швейцарії), зокрема Крим та Донбас. З початку війни у 2014 році окупанти захопили близько 7% території, після повномасштабного вторгнення – ще 10%. У 2023 році ця цифра становила лише 0,08%.

Видання пише, що рік обидві сторони розпочали з планування амбітних наступів, але лінія фронту практично не зрушила.

Аналіз даних Інституту вивчення війни свідчить, що серпень став місяцем із найменшими територіальними завоюваннями з початку повномасштабної війни. Хоча Україна досягла невеликих успіхів на півдні, але росія змогла захопити трохи більше земель — переважно на північному сході.

Нагадаємо, на думку голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі, активна фаза українського контрнаступу може тривати до кінця жовтня. Але керівник ГУР Кирило Буданов запевнив, що контрнаступ триватиме і взимку.

Буданов також вважає, що ЗСУ до зими зможуть розірвати сухопутний коридор між росією та тимчасово окупованим Кримом.

У військовій розвідці США оцінили ймовірність прориву контрнаступу ЗСУ до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: