Військова розвідка США оцінила ймовірність прориву контрнаступу ЗСУ до кінця року

Читать на русском
ЗСУ з ймовірністю 40-50 відсотків зможуть прорвати всі російські оборонні лінії до кінця року, вважають в американській військовій розвідці.
atlanticcouncil.org

Після трьох місяців повільного прогресу Україна набирає обертів у контрнаступі. Біля населеного пункту Роботине на півдні українські війська прорвали першу з трьох оборонних ліній росіян. Просування у цьому районі дає ЗСУ реальну можливість до кінця року прорвати усі російські оборонні лінії.

Про це The Economist сказав директор з аналізу Розвідувального управління Міноборони США Трент Мол.

Контрнаступ ЗСУ: протягом літа вдалося звільнити близько 250 кв. км територійУпродовж літа українські військові, за підрахунками Слово і діло, звільнили близько 250 кв. км територій. Докладніше про хід контрнаступу – на інфографіці.

Мол назвав недавні успіхи української армії значними і такими, що дають реальну можливість – з ймовірністю 40-50% – прорвати російські лінії оборони, що залишилися, до кінця року. Але він попередив, що дефіцит боєприпасів та погіршення погоди зроблять це «дуже важким».

За його словами, навіть якщо прориву оборони не вдасться досягти цього року, але ЗСУ зможуть розширити фронт у районі Роботиного, утримати свої позиції та зберегти постачання боєприпасів, то у них будуть хороші можливості для нового ривка в 2024-му.

Видання пише, що останні тижні американські чиновники приватно критикували українських командирів за їхню військову стратегію, зокрема за рішення розмістити досвідчені підрозділи в районі Бахмута, а не на півдні.

Один представник адміністрації Байдена сказав, що у України залишилася близько шести-семи тижнів, перш ніж її контрнаступ досягне кульмінації. Існують різні думки щодо того, якого прогресу можна досягти за цей час. Дехто вважає, що ЗСУ, які кинули більшу частину своїх резервів до прориву другої лінії, навряд чи зможуть далеко просунутися. «Поле бою і через п'ять років може виглядати багато в чому схожим», – говорить високопоставлений представник американської розвідки.

Нагадаємо, ЗСУ прорвали першу та найскладнішу лінію оборони росіян на півдні.

Як писали ЗМІ, головнокомандувач Валерій Залужний у розмові з американськими представниками сказав, що ЗСУ перебувають на порозі прориву під час контрнаступу.

При цьому в американській розвідці вважають, що Україна не досягне ключової мети контрнаступу – деокупації Мелітополя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: