Зеленський за час повномасштабної війни відвідав 23 країни

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський на вихідних повернувся з поїздки до США та Канади, де вдалося домовитись про нову оборонну допомогу. США виділили Україні озброєння ще на 325 млн доларів і, за інформацією ЗМІ, все ж таки готові поставити далекобійні ракети ATACMS. Крім того, Україна та Штати домовилися про спільне виробництво зброї та оборонних систем, зокрема ППО. Канада оголосила про те, що протягом трьох років виділить ЗСУ майже півмільярда доларів. Цей закордонний тур Зеленського був 11-м з початку повномасштабної війни, всього він, за підрахунками «Слово і діло», відвідав 23 країни.

Вперше за час великої війни Володимир Зеленський виїхав за кордон лише наприкінці 2022 року – до США. 21 грудня президент у Вашингтоні зустрівся з американським колегою Джо Байденом та сенаторами, а також виступив у Конгресі. Повертаючись до Києва, Зеленський зустрівся з Анджеєм Дудою у Жешуві.

Візит лише в одну країну це скоріше виняток: під час повномасштабної війни Зеленський зазвичай влаштовує цілі тури, відвідуючи за кілька днів від двох до чотирьох країн-союзників.

8-10 лютого Зеленський побував у Великій Британії, Франції, Бельгії та Польщі. У Лондоні Зеленський зустрічався з прем'єр-міністром Ріші Сунаком та королем Чарльзом, виступав перед парламентом. У Парижі президент провів переговори з Еммануелем Макроном та Олафом Шольцем. Потім із ними він вирушив до Брюсселя на засідання Європарламенту та Ради ЄС. На закінчення у Жешуві знову була зустріч із Дудою.

У квітні Зеленський мав масштабний офіційний візит до Польщі, який закінчився спільною промовою двох лідерів у центрі Варшави.

3 травня у Фінляндії Зеленський зустрічався з президентом країни Саулі Нійністе та лідерами Швеції, Ісландії, Данії та Норвегії – це був спільний саміт. Наступного дня глава держави виступав у парламенті Нідерландів та у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Крім того, у травні Зеленський мав і п'ятий «євротур» – Італія, Ватикан, Німеччина, Франція та Британія: він зустрічався з лідерами держав і з Папою Римським, домовився про нову військову допомогу.

19-21 травня президент України побував за межами Європи. Спочатку він поїхав на саміт Ліги арабських країн у Саудівській Аравії. У Джидді Зеленський зустрічався з принцом і прем'єром країни, прем'єром Іраку, а також з головами делегацій ОАЕ, Омана і Кувейту, з якими обговорював Формулу миру і зерновий коридор.

Після Саудівської Аравії Зеленський взяв участь у саміті G7 у Японії. Окрім європейських лідерів, президент мав зустрічі з лідерами Індії, Індонезії, Японії, Південної Кореї, США та Канади.

1 червня Зеленський приїжджав на саміт Європейської політичної спільноти у Молдові.

Наступний, восьмий, тур президента був на початку липня – Болгарія, Чехія, Словаччина та Туреччина. У Стамбулі з Реджепом Тайіпом Ердоганом Зеленський обговорював співпрацю у сфері ВПК, зокрема виробництво безпілотників. З Туреччини президент повернувся разом із п'ятьма командирами з «Азовсталі».

11-12 липня Зеленський був на саміті НАТО у Литві. Десятий євротур президента був незадовго до Дня Незалежності – Швеція, Нідерланди, Данія та Греція. У цих країнах Зеленський домовлявся про постачання F16 Україні.

За місяць, 19 вересня, Зеленський полетів до США. У Нью-Йорку президент виступив на засіданнях Генеральної Асамблеї та Ради безпеки ООН, а у Вашингтоні зустрічався з Байденом. Він оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги, до якого увійшли снаряди, ракети для ППО, патрони, Javelin, боєкомплект для HIMARS та інше. Крім того, за інформацією ЗМІ, Байден обіцяв Україні «невелику кількість» далекобійних ракет ATACMS.

Після США Зеленський був у Канаді, де Джастін Трюдо оголосив про довгострокову оборонну допомогу. Після президент заїхав до Ірландії та Польщі.

Нагадаємо, для порівняння можна подивитися, які закордонні візити здійснював російський диктатор володимир путін після вторгнення в Україну, а також хто відвідував його після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: