Зеленський у зверненні підбив підсумки своїх візитів до США та Канади

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підбив підсумки поїздок до США та Канади. За його словами, Україні вдалося досягти багато хороших оборонних та інших рішень під час переговорів.
Фото: Офіс президента України

Цей тиждень був дуже продуктивним – Україні вдалося досягти багато хороших оборонних та інших рішень під час переговорів у США та Канаді.

Президент Володимир Зеленський підбив підсумки поїздок до цих країн у своєму вечірньому зверненні до нації.

«Оборонні пакети. Від Сполучених Штатів – це й артилерія, потрібні снаряди, ракети для «хаймарсів», ракети для ППО, додаткові системи ППО, тактичні машини. І ще деякі інші види зброї, які заявлять самі про себе на полі бою. Від Канади маємо рішення про тривалу оборонну підтримку. Обсяг – пів мільярда доларів США. Зокрема, це «медеваки» – евакуаційні машини, які дуже потрібні на фронті. Домовилися про виробництво та постачання», – сказав Зеленський.

Президент додав, що під час візиту до США вдалося домовитися про спільне виробництво зброї та оборонних систем. Це рішення допоможе підвищити якість оборонної промисловості України.

Головне з вечірнього звернення Володимира Зеленського:

  • Провів дуже важливі зустрічі у Вашингтоні, у Конгресі – обидві партії, обидві палати. Було багато питань, багато діалогу. Все одно щирі відповіді, абсолютна відвертість та щире розуміння. Загалом в Америці прозвучало багато морально сильних та важливих позицій на різних рівнях – від найвищого до всіх, з ким працювала українська делегація. Так само й у Канаді.

  • Є економічні домовленості – і з урядами, і з бізнесом. Є рішення щодо зони вільної торгівлі з Канадою. У Вашингтоні – меморандум про взаємодію в енергетиці. У Оттаві – домовленість про відновлення Каховської ГЕС та реконструкцію Канівської. На рівні Мінстратегпрому порозуміння з оборонними компаніями.

  • Окремо хочу подякувати за готовність уряду Канади виділити фінансування для музею Голодомору-геноциду для добудови цього музею. Є домовленості першої леді України щодо підтримки реабілітації ветеранів, є відповідне українсько-канадське медичне партнерство.

  • Україна представила цього року у ООН бачення реформи ключового інституту ООН – Ради Безпеки. І, звичайно, цей тиждень був плідним і з погляду двосторонніх зустрічей із лідерами інших держав.

  • І наші воїни. Безмежна подяка. За цей тиждень є за що відзначити бригади, що воюють і на Сході, і Півдні. 5-а окрема штурмова бригада та 80-а окрема ДШБ. Дякую за фортецю в боях у районі Кліщіївки! 93-та окрема механізована бригада. 15-та бригада оперативного призначення Нацгвардії та 71-а окрема єгерська бригада – дякую вам за справжню українську міць у боях у районі Вербового… 116-а окрема механізована бригада – просто молодці.

Нагадаємо, після своїх візитів до Канади та США Зеленський прилетів до Ірландії. В аеропорту Шеннон український лідер провів незаплановану зустріч із Головою Суверенної Ради Республіки Судан Абдель Фаттахом аль-Бурганом.

Після цього президент у Любліні нагородив волонтерів та подякував Польщі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: