Зеленський представив план реформування Ради Безпеки ООН: основні положення

Читать на русском
Володимир Зеленський закликав міжнародне співтовариство реформувати Раду Безпеки ООН з урахуванням нинішніх реалій. Президент представив план із трьох ключових пунктів, які дозволять змінити ключову структуру ООН.
Фото: thehill.com

Президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту реформувати Раду Безпеки ООН з урахуванням нинішніх реалій.

Ряд заяв, присвячених цій темі, глава держави зробив під час свого виступу на засіданні Ради безпеки організації.

Зеленський, серед іншого, представив план із трьох ключових пунктів, які дозволять реформувати ключову структуру ООН.

Реформа Ради безпеки ООН: як пропонують трансформувати один із основних органів організаціїРада безпеки ООН потребує реформування. Як різні країни пропонують це зробити – на інфографіці.

«Маємо визнати: Організація у глухому куті щодо агресій. Людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй. Але я не був би сьогодні тут, якби Україна не мала пропозицій саме щодо рішень», – сказав Зеленський.

За його словами, перебування росії у списку членів Ради Безпеки «робить ООН недієздатною». У зв'язку із цим члени організації мають переглянути систему застосування права вето.

«Генеральній Асамблеї ООН треба дати реальну можливість долати вето. Це перший необхідний крок. За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної Асамблеї повинна бути обов’язковою для виконання всіма державами-членами», – заявив президент.

Зеленський вважає, що другим кроком має стати розширення числа постійних членів Радбезу.

«Коло постійних членів Ради Безпеки має відображати сучасність. Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Ради Безпеки. Латинська Америка має бути тут представлена – постійно. І країни Тихого океану», – наголосив Зеленський.

Водночас президент пропонує призупиняти членство в Радбезі для країн, які «порушуючи Статут ООН, йдуть агресією проти іншої нації».

«Третій крок. Потрібна система превенції агресій через раннє реагування на дії, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету держав. Серед іншого – потужні санкції проти агресора...Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Ради Безпеки ООН автоматично, коли будь-який член Генеральної Асамблеї заявляє про загрозу агресії», – наголосив глава держави.

Нагадаємо, напередодні про необхідність реформування Ради Безпеки заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Вчора Зеленський виступив на дебатах Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. У своїй промові він, зокрема, закликав до ядерного роззброєння росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: