Як країни-миротворці підтримують проукраїнські резолюції у Генасамблеї ООН

Читать на русском

У Генеральній асамблеї ООН з початку російської агресії було ухвалено п'ять проукраїнських резолюцій. Вони, нагадаємо, мають рекомендаційний характер, проте є важливим кроком визнання міжнародним співтовариством агресії та необхідності притягти рф до відповідальності за неї. «Слово і діло» вирішило розібратися, як за резолюції голосували країни, які під час повномасштабної війни пропонували свої «мирні ініціативи».

У березні 2014 року Генасамблея ухвалила резолюцію, в якій підтвердила суверенітет та територіальну цілісність України та не визнала проведений росією в Криму «референдум». (Інфографіка в кінці публікації)

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

Після повномасштабного вторгнення росії ООН у резолюції закликала припинити агресію проти України та вивести війська.

У жовтні Генасамблея засудила російські «референдуми» на окупованих територіях України і знову закликала рф вивести війська.

У резолюції, прийнятій країнами ООН у листопаді, підтверджувалося, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, а також має відшкодувати Україні збитки, завдані вторгненням. Також у резолюції є пункт про необхідність створити для відшкодування збитків міжнародний механізм.

Остання на даний момент резолюція була прийнята Генасамблею перед роковинами початку повномасштабної війни – країни ООН підтримали українську формулу миру.

З країн, які у 2022-2023 роках пропонували свої «мирні ініціативи» щодо України, лише Італія та Мексика голосували за всі проукраїнські резолюції.

Китай, який запропонував «мирний план» із 12 пунктів, систематично утримується на голосуваннях в Генасамблеї. Резолюцію про виплату росією репарацій Пекін взагалі забракував.

Бразилія, чий президент Лулу да Сілва відзначився пропозицією, щоб Україна відмовилася від Криму, в 2014 році утрималася на голосуванні в ООН щодо Криму. Під час повномасштабної війни Бразилія підтримали усі проукраїнські резолюції, окрім тієї, що стосувалася репарацій.

Індонезія, чий «мирний план» передбачав, зокрема, припинення вогню та «референдуми на спірних територіях», у Генасамблеї ООН підтримала чотири резолюції та утрималася у питанні виплати репарацій.

Найгірше за проукраїнські резолюції в ООН голосують країни Африки, які об'єдналися із «мирною місією» – ПАР, Єгипет, Замбія, Республіка Конго, Сенегал та Уганда.

Південна Африка, яка найактивніше коментує війну в Україні, утрималася під час голосування за всі п'ять резолюцій. Така сама позиція в Уганди. Республіка Конго проігнорувала у 2014 році голосування щодо Криму, в решті випадків теж утримувалася.

Єгипет підтримав три резолюції на підтримку України, але утримався під час голосування щодо Криму у 2014 році та репарацій у 2022-му. Сенегал підтримав лише резолюцію, ухвалену після анексії росією чотирьох областей України. Два останні голосування представник країни в ООН пропустив.

А ось Замбія, яка утрималася під час голосування за резолюцію, що засуджує анексію Криму, далі підтримувала всі голосування Генасамблеї щодо України – навіть резолюцію, яка стосується виплати репарацій.

Як країни, які пропонували мирні ініціативи щодо України, голосували за проукраїнські резолюції у Генасамблеї ООН.
Голосування в Генасамблеї ООН щодо УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» детально розписало, у чому суть «мирних ініціатив» щодо України від цих країн.

З інфографіки можна дізнатися, які країни підтримали створення спеціального трибуналу для росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: