Які суперечки виникали в України з іншими членами СОТ

Читать на русском

Україна вже понад 10 років є членом Світової організації торгівлі, що дало змогу встановити чіткі правила гри на світовому ринку з країнами-членами СОТ, на які припадає понад 98 % світової торгівлі. Членство в СОТ дозволило українським експортерам отримати передбачуваний план співпраці на світових ринках та можливість врегулювання поточних торговельних проблем і спірних питань. «Слово і Діло» пропонує подивитись, з якими країнами та через які питання Україна намагається відстояти свої економічні інтереси на світових торгових ринках.

Загалом Україна подавала 8 позовів до Російської Федерації, Вірменії, Молдови, Австралії та Казахстану.

Наприкінці 2015 року Україна почала оскаржувати з РФ норми щодо імпорту залізничного рухомого складу та іншого залізничного обладнання. Спір досі триває. З вересня 2016 року наша країна з’ясовує в суді норми щодо транзиту через територію РФ. Ця справа теж на стадії розгляду.

Найдавніший спір між Україною та Вірменією щодо норми імпорту та внутрішньої торгівлі тютюновими виробами та алкогольними напоями розпочався ще у 2010 році. Україна виграла цю справу. Зараз наша держава позивається до Вірменії щодо антидемпінгових норм імпорту сталевих труб.

Тривають аналогічні спори щодо імпорту сталевих труб між Україною та Казахстаном і Киргизстаном.

Позов до Австралії щодо норм торговельних марок та вимог до упаковок тютюнових виробів, який тривав із 2012 року, Україна зрештою припинила.

З п’яти позовів до України три – з боку РФ. У 2015 році розпочався розгляд справи щодо антидемпінгових норм імпорту аміачної селітри, який триває досі. За два роки РФ оскаржила норми регулювання торгівлі товарами та послугами, а в 2018 році – норми щодо імпорту та транзиту деяких українських товарів. Судові розгляди тривають.

Раніше «Слово і Діло» писало, що Китай у комітеті зі сприяння торгівлі СОТ закликав країни-члени Світової організації торгівлі відмовитися від зайвих торгових обмежень через коронавірус.

Також ми повідомляли, що Євросоюз відповість США на підвищення мит.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: