Винищувачі F-16 можуть почати працювати в Україні вже у лютому – WSJ

Читать на русском
У Києві припускають, що українські пілоти на винищувачах F-16 почнуть виконувати бойові завдання вже цієї зими.
Фото: iStock

Українське військове керівництво розраховує, що вже на початку лютого невелика група бойових пілотів буде готова до польотів на винищувачах F-16.

Про це пише The Wall Street Journal.

«Київське військове керівництво вважає, що українські пілоти можуть взяти участь у бойових діях на винищувачах F-16 вже у лютому 2024 року. Це більш оптимістичниий графік, ніж попередні оцінки, і може надати українським військам значні нові можливості для ведення бойових дій в наступному році», – пише видання.

Коаліція для навчання українських пілотів: скільки F-16 у учасниківУкраїна та 11 країн створили коаліцію для навчання українських пілотів. Скільки F-16 у країн-учасниць – на інфографіці.

За оцінками джерел WSJ в Україні, США можуть підготувати пілотів, які володіють англійською мовою, за п'ять місяців. Спрямована на навчання група, як вдалося дізнатися, налічує менш як 10 пілотів, які достатньо володіють англійською.

За даними видання, їх направлять на навчання на авіабазу у штаті Арізона. Інші українські пілоти тим часом вивчатимуть мову на базі у Сан-Антоніо.

Колишній командувач сил США в Європі Бен Годжес вважає, що чиновники «надмірно стурбовані» рівнем володіння англійською мовою.

«Їм потрібно керувати літаком, для цього не обов’язково вміти читати Шекспіра», – сказав він.

Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаківНідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.

Водночас мовна підготовка пілотів вважається лише однією з перешкод, яка заважає початку бойового використання F-16 в Україні.

Зокрема, зазначає видання, F-16 вимагають приблизно 16 годин обслуговування на землі на кожну годину в повітрі, і навчання обслуговчого персоналу може виявитися ще складнішим завданням, ніж підготовка пілотів.

Нагадаємо, наприкінці серпня Володимир Зеленський назвав необхідну Україні кількість винищувачів F-16.

Також головком ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що частина пілотів уже пройшла «підготовчі заходи».

Раніше стало відомо про готовність Норвегії передати Україні винищувачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: